Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

Ti hogy álltok a kézmosással? És más testi higiéniával?
Az e-Bug program

Így is lehet, lehet így is! 12.

 

Kedves Védőnő, tanító, tanár, szociális munkás, szociálpedagógus és minden más humán végzettségű szakember!

Máshogyan fogalmazva:

Tisztelt védőnői hálózatok, iskolák, tanodák, tankörök, közösségi házak Családsegítő-gyermekjóléti. Gyermekvédelmi, és minden más humán szolgáltató intézmények!

 

Azért ez a hosszú felsorolás, részletesebb megszólítás, mert egy olyan programról szeretnék írni, melyet minden fenti szakember és intézmény bátran megvalósíthat. Külön – külön is vagy éppen együtt, egymással kooperálva. Véleményem szerint ez utóbbi lenne a példaértékű!

A program egyszerű, áttekinthető, rövid, gyors és a fizikai létünkről szól, pontosabban a testi higiéniánkról. A gyermekek, gyermekeink higiéniájáról. Ráadásul nagyon egyszerűen kezd, a kézmosással, aztán szépen fokozatosan elérkezik, megérkezik az intim higiéniához, majd a szexuális egészségig, és a betegségek elkerüléséig,megelőzéséig a célcsoport életkorának függvényében. Ugye bele tudunk gondolni mennyi – mennyi állomás van a két végpont, a kézmosás és a szexualitás között?

A humán szférában (itt most elsősorban az oktatás – egészségügy – szociális- gyermekvédelmi területekre gondolok) sokszor nehézséget okoz a kommunikáció, hogy voltaképpen mit is csinálunk. (Tanítok, segítek, támogatok, egészséget őrzök és fejlesztek, stb…stb...) de ha belemegyünk a részletekbe, akkor az átlagembereknek már túl képlékenyek, nem érthetőek, nem egészen világosak a (szakmai)fogalmaink, kifejezéseink.

Hát itt, ebben a programban nem így van. 

Az alábbiakban ezt ismertetem, de a lehető legkönnyebb a dolgom, mert elég ide másolnom a honlap linkjét és jó olvasást, böngészést kívánva el is búcsúzhatnék…

Ami miatt nem teszem, az egyszerű: olyan részletes és olyan bőkezű ez a letisztult, áttekinthető honlap, hogy néhány részletét kiemelném. Már csak azért is, mert szerintem ilyen tematika alapján, ilyen keretek mentén bármilyen más témájú, tartalmú programot is ki lehet dolgozni. Nagy segítség ez a honlap mindehhez.

Szóval, ha nem tartasz velem olvasó, akkor kérlek, nézd át alaposan az alábbi netes oldalt. Részletesen, pontról – pontra a kezdőlaptól a projekt európai leírásáig. És ne felejts el letölteni minden segédanyagot, szórólapot, óravázlatot. El leszel kényeztetve. :) 

http://www.e-bug.eu/hu_home.aspx?cc=hu&ss=1&t=Welcome%20to%20e-Bug

Akinek ennyi elég is, attól elköszönök: Szép napot, viszlát! 

De aki még kíváncsi, az kérem maradjon és olvassa el a kép alatti szövegeket is.

hands-565603_1920.png

 

 

Köszönöm, hogy velem tartasz még egy kicsit, akkor néhány dolgot kiemelnék:

A honlapot kezdd, kérlek, a „Gyakran ismételt kérdések” – kel, mert ez túl azon, hogy nagyszerűen összefoglalja mit is ad ez a program, kiválóan alkalmas arra is, hogy ha egy másik programon, projekten, pályázaton dolgozol a kollégáiddal, akkor ezek mentén, ilyen pontok alapján tegyed. Most csak vázlatosan:

  1. Világosan fogalmazd meg a tartalmat.
  2. Jelöld ki pontosan a célcsoportot.
  3. Mond el mi a célod, tehát mit, miért teszel!
  4. Mutasd be részletesen és beszélj, szólj, írj meggyőzően a módszerről.
  5. És persze tedd hozzá, hogy ki a megvalósító, mikor és hol is csinálja.

Tehát a Mit? Miért? Kinek? Ki? Hogyan? Hol? Mikor? kérdésekre adj egyértelmű válaszokat. Mint teszi itt ebben a részben a honlap is.

Nézd meg kérlek a szórólapot, mert ez most neked szól, leendő megvalósítónak:

http://www.e-bug.eu/lang_hungary_(hu)/leaflet.pdf

Menj végig a külön alsó tagozatosoknak:

http://www.e-bug.eu/junior_pack_ks1.aspx?cc=hu&ss=1&t=KS1%20Lesson%20Pack

és külön a felső tagozatosoknak, és a középiskolás korosztálynak:

http://www.e-bug.eu/senior_pack.aspx?cc=hu&ss=1&t=Senior%20Schools-e-Bug%20Lesson%20Pack

írt részletes módszertani anyagokon.

Ha pedagógus vagy (de ha nem, akkor is) szánj, kérlek időt a kidolgozott óravázlatokra is. (Írtam korábban, hogy el leszel kényeztetve. :) ) Szerintem elég alapos segédanyagok. Egytől, egyig!

Van itt:

  • Szórólap
  • Képregény kezdemény
  • Óravázlat
  • Egyéb segédletek pl.: A "Bugyik és boxerek" interaktív animáció. Megtaláltad? Keresd meg a honlapon!

És mindezek fejleszthetők, alakíthatók, az adott körülményekre szabhatók.

Ha teljes egészében végeztél a honlappal, érdemes még szétnézni a neten. Videók, beszámolók, értékelések, stb ... stb ... megtekintése…

…például itt egy csokor:

https://www.google.hu/search?q=e-bug+j%C3%A1t%C3%A9kos+tudom%C3%A1ny&rlz=1C1GGRV_enHU748HU748&oq=e-bug&aqs=chrome.0.69i59l2j69i57j69i59j69i60l2.2905j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

 Egy kicsit még a módszerről, formáról:

Több korábbi bejegyzésemben (például :  „Így is lehet, lehet így is!” 2.  7. és 11. sorszámmal jelzettek) már említettem, hogy sokszor egy kaptafára, kissé ötlettelenül készülnek el, valósulnak meg a közösségi programok vagy a prevenciós csoportok. Például iskolai vagy más intézményi - közösségi napok, a tanórákon való „felvilágosító programok”, egyéb, szabadidős csoportok. Szerintem mindezeket lehet kreatívan, motiváltan  úgy is prezentálni és megvalósítani, hogy mind a szakembereknek, mind a különböző életkorú gyerekeknek, fiataloknak, tehát magának a célcsoportnak, izgalmas, szórakoztató, és tartalmas program legyen.

Mindehhez, sok örömöt és sikert kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel:

Vajda Zsolt

Szociális munkás

http://www.co-treme.hu/

 

 Egy megjegyzés:

2015 – ben egy munkám során, egy vidéki városban (Jánoshalma) kapcsolatba kerültem a fent bemutatott programmal. Történt mindez, úgy, hogy a pályázatunk része, egyik al-projektje volt. Én egy másik programelemben, egy mentor hálózat kialakításán dolgoztam abban az időben. Az e – Bug programmal nem álltam sem munka -, sem bármilyen más kapcsolatban. Azt viszont tudom, hogy sikeresen zárult és a helyi szakembereknek feltett szándéka – nyilván más csoportokkal – megismételni újra a programot! Ahogy ismerem őket, meg is teszik! :) 

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

hands-423794_1920.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr4912649643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása