Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

Páratlan Iroda 2.

Így is lehet, lehet így is! 25.

Szolgáltatási paletta a „Páratlan Iroda” részére

 

peas-580333_640_1.jpg

Előzmények:

  1. január havában született meg az ötlet egy olyan iroda létrehozásáról, ami elsősorban az egyszülős családoknak nyújt segítséget különböző szinteken, formában és módszerekkel. Erről részletesebben lehet olvasni itt, a blogon, az alábbi elérhetőségen:

http://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/2017/08/28/paratlan_iroda

Ebben a mostani írásban, részletesebben mutatom be az általam „Páratlan Irodának” nevezett szervezet, különböző lehetséges személyes szolgáltatásait, programjait, szakmai tevékenységeit. A nem konkrét személyekre, csoportokra szabott szolgáltatásokat, egyéb programokat, közösségi és más rendezvényeket (pl. flashmob – ok, figyelemfelkeltő akciók) egy másik írásban tervezem bemutatni hátha addig, kedvet kap valaki szakember, hogy megírja őket, helyettem! :-) Talán kedvet kap hozzá, hogy felsorolja ötleteit ilyen témakörben a leendő „Páratlan Iroda 3.” című bejegyzésben. :-)

Célcsoportok:

  1. Egyszülős családok, mozaik családok, külön figyelemmel az apákra is
  2. Ezekben a családokban élő gyermekek
  3. Humán szakemberek az egészségügy, oktatás, szociális- gyermekvédelem részéről. (És persze minden érdeklődő szakember, bármilyen szakterületről.)

Megjegyzés:

Az egyes módszereknél többször előfordul a „szociális” szó, mint jelző. A kifejezés alatt soha nem csak az adott alany anyagi helyzete értendő, hanem tágabb formában használatos.

Lásd például a szociális státusz fogalmát, ami magába foglalhatja az alany

  • anyagi helyzetét,
  • a kapcsolatrendszerét,
  • a tudás tőkéjét (Itt, most nem feltétlenül a végzettségekre kell gondolni),
  • a lakhelyét,
  • családi hátterét,
  • személyes készségeit
  • és így tovább…

Az alábbi írásban felsorolt tréningek, csoportok, workshopok, előadások részletes tematikái rendelkezésre állnak és természetesen a résztvevők igényeinek, szükségleteinek megfelelően alakíthatók, szerkeszthetők, átdolgozhatóak. Hangsúlyozom, ezek pusztán azon szolgáltatások, melyeket kipróbáltam és biztosítani tudok. (Kivétel jogi és pszichológiai tanácsadás és nyilván nem csak én lennék az egyetlen szolgáltató.) Természetesen minél több szakember vesz részt az iroda munkájában, annál színesebb a paletta. Lásd a „Páratlan iroda” leírását a fentebbi linken.

Lássuk akkor az általam elképzelt személyes szolgáltatások egy lehetséges struktúráját, egyfajta szolgáltatási palettát.  

I. Tanácsadások, egyéni foglalkozások:

Jogi tanácsadás:

Általános jogi tanácsadás, heti rendszerességgel

Pszichológiai tanácsadás:

Általános pszichológiai tanácsadás, heti rendszerességgel

Szociális tanácsadás:

Tanácsadás, információnyújtás mindennapi élethelyzetekre, élethelyzetekben.  Időintervallum: esetenként, eseti.

Segítő beszélgetés:

Segítségnyújtás mind kognitív, mind érzelmi szinteken.

Címszavak, témakörök: Élethelyzetek, átmeneti élethelyzetek, kihívások, tanácstalanság, elfáradás, megakadás és így tovább… Időintervallum: 1 – 2 ülés, alkalom.

Coaching:

Problémaközpontú és megoldásközpontú life coaching. Döntéshozatal támogatása, változáskezelés, problémamegoldás, coping kapacitás fejlesztés stb…) Időintervallum: 3-4-5 ülés, alkalom.

Mediáció (szülők között):

Közvetítés szülők közötti problémák megoldásában. (Pl. személyes jellegű viták a válás, különélés után és alatt, gyermeknevelés hogyanjai, miértjei, iskolaválasztás, napi ügyek, láthatás újratárgyalása, stb… Időintervallum: 3-4-5 ülés, alkalom.

Mediáció szülő(k) és gyermekük között:

Címszavak, témakörök: Gyermeknevelés, iskolai problémák, ellentétek, családi viták, kontroll és szabadság kérdései szülő és gyermek között és így tovább… Időintervallum: 3-4-5 ülés.

 

II. Csoportok, szociális csoportmunka, tréningek szülők részére:

  • Szülőcsoportok, szülői klub, beszélgető körök (Időben hosszabb, mivel kötetlen a tartalom. Heti, kétheti rendszerességgel, minimum 2 óra)
  • „Fókuszban a szülő” Tematikus szülőcsoportok. Tartalom: Minimum 2 témakör indításként, majd a csoporttagok szükségletei, igényei alapján további témakörök Például átmeneti élethelyzetek, családi életciklusok, stb…részletesen lásd honlapom videók és tematikák. Minimum 20 óra, 4 – 5 óra/alkalom
  • HÉROSZ – csoport Hétköznapi Hősök Érzékenyítő Orientáló Szülőcsoportja (Pozitív megerősítések csoportja)
  • Kommunikációs tréning, szülők részére
  • Konfliktuskezelés tréning, szülők részére
  • Fiatal (korú) szülők (leányanyák) csoportja
  • Apás szülői csoport (Az élethelyzet specialitásai és abból fakadó problémák, nehézségek, kihívások megoldásainak keresése, megosztása egymás-, tehát a csoporttagok között.)
  • Mozaik családok szülői csoportja (Az élethelyzet specialitásai és abból fakadó problémák, nehézségek, kihívások megoldásainak keresése, megosztása egymás-, tehát a csoporttagok között.)

 

III.          Csoportok, szociális csoportmunka, tréningek gyermekek részére (12 év felett):

  • Önismeret (min. 20 óra 4 – 5 óra/alkalom)
  • Kommunikáció (min. 20 óra 4 – 5 óra/alkalom)
  • Közösségi kapcsolatok, párkapcsolatok (kamaszkorban) (min. 20 óra 4 – 5 óra/alkalom)
  • Konfliktuskezelés (min. 20 óra 4 – 5 óra/alkalom)
  • Drog prevenció (Hogyan mondjak nemet? – Program. 30 óra, kötött tematika, + önálló feladatok)
  • Szociális csoportmunka (Különböző, a gyerekeket, kamaszokat érintő témákról, témákban.. Előzetes igényfelmérés alapján)

 

IV. Tréningek, csoportok, workshopok, képzések szakemberek részére:

  • Esetmegbeszélő csoport. (Szakmai sztenderdek alapján vezetett esetmegbeszélések.)
  • Interprofesszionális együttműködés módszerei az egészségügy az oktatás, a szociális- gyermekvédelmi és egyéb humán szféra képviselői között. A szakmaközi együttműködés.
  • ÉKES - Tréning: Érzékenyítés, Kommunikáció, Empátia a Segítségnyújtásban
  • Konfliktuskezelés tréning szakembereknek
  • Kommunikációs tréning I: A szülőkkel való együttműködés alapjai
  • Kommunikációs tréning II: Kommunikáció az édesapákkal

Megjegyzés: A II. – III. – IV. pontokban bemutatott tréningek, csoportok, workshop-ok, páros csoportvezetéssel is megvalósulhatnak. Egyes témaköröknél kifejezetten ajánlott, szakmailag indokolt a páros csoportvezetés.

 

V. Módszertanok, szakmai programok elkészítése:

Néhány példa a Páratlan Iroda szakmai tevékenységét érintők közül:

  • KINCSEM – Program: Kisgyermeket Nevelő Családok Egyéni Mentorálása
  • FÉSZEK – Program: Fiatal házasok Életkezdésének Szociális Ekészítése
  • „Hogyan Mondjak Nemet?” – Drog prevenciós program kamaszok részére
  • PÁRATLAN IRODA – Részletes módszertan

 

VI. Előadások, közösségi rendezvények:

Az előadások minden esetben gyakorlatias megközelítésűek, interaktívak a hallgatóság bevonásával és képekkel, kisvideókkal (2 – 3 percesek) illusztráltak.

  • A Gyermekkor változó színterei (Interaktív előadás) Történelmi áttekintés, majd a mai, XXI. századi helyzet (Lloyd De Mause (és kritikusainak) elmélete alapján)
  • Szülőnavigátor Program (előadások, interaktív előadások a családi életről, mindennapi élethelyzetekről és kihívásokról mintegy 20 témakörben)
  • A kora gyerekkor fejlődési szakaszai az EYFS alapelvek tükrében
  • Szülők Akadémiája (A különböző szülői csoportok témakörei prezentációs formában. )

Ez utóbbihoz, címszavak, témakörök: Családdinamika, szerepek a családban, családi munka- és feladatmegosztás, szocializáció, első, második, harmadik gyermek és a kihívások, családi életciklusok, közös felelősség, és így tovább…

Biztos vagyok benne, hogy még rengeteg igény és szükséglet felmerül majd további témakörökre. Továbbá minden bizonnyal számtalan kollégának van saját ötlete, kezdeményezése, jó gyakorlata és tudása, tapasztalata. Szerintem érdemes ezeket megosztani.

Szép napokat, jó munkát kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel:

Vajda Zsolt

Szociális munkás

http://www.co-treme.hu/

 

Megjegyzés:

A fenti pontokban felsorolt programok, szolgáltatások, csoportok, képzések, tréningek, workshopok, előadások döntő többsége már megvalósult valamilyen formában különböző szervezetek és/vagy pályázatok és/vagy intézmények és/vagy saját praxisom és/vagy önkéntes munkám keretein belül. Földrajzilag is eltérő helyszíneken az országban. Az eddigi tapasztalatok pozitívak és biztatóak. Ez további motivációt nyújt a folytatásra, fejlesztésre és finomhangolásra. A részletes tematikák, leírások, prezentációk, módszertanok rendelkezésre állnak, a szakmai pályám részét képezik.

 

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

office-2525669_1920.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr7012881794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása