Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámos láda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

Nekünk minden korosztály fontos - vendégposzt
Alapszolgáltatási Központ, Bácsalmás

 Így is lehet, lehet így is! 10.

 Előszó:

2017. 06. 28 – án felhívást tettem közzé, (Így is lehet, lehet így is! 9.), melyben arra kérem, biztatom a különböző humán területek munkatársait, dolgozóit, hogy itt ezen a blogon osszák meg sikereiket, örömeiket, munkáik közül azokat, melyekre büszkék, amik eredményesek és másoknak akár inspirálóak, motiválóak lehetnek.

Ennek a sorozatnak első darabját olvashatjátok most. Át is adom a szót nekik! :) :

----------------------------------------------------------------------

 

Nekünk minden korosztály fontos

Bácsalmás az Alföldön, a Duna–Tisza köze és a megye déli részén, a Baja- Szeged-Szabadka városok közötti háromszögben, az ún. bácskai löszös hátságon fekszik, Bács-Kiskun megyében, a Szerbia-Montenegró határ mentén. A megyeszékhelytől, Kecskeméttől kb. 120 km-re található. Főútvonal nem köti be az ország vérkeringésébe, 7 km-re van az 55-ös főút. A városhoz jelentős külterületi szórt tanyás rész tartozik.  Ezek alapvetően két területi egységben tömörülnek. A tanyaépületek száma megközelítőleg 260, ebből a lakott tanyák száma: 120. Külterületen élők száma: 233 fő. A tanyák 4-6 km. helyezkednek el a település központjától. 

Bácsalmás néhány jellemzőjéről, adatokról bővebben itt olvashatsz:

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1csalm%C3%A1s

Sajnos a város korcsoportos megoszlása az utóbbi évtizedben negatív tendenciát mutat. A népesség folyamatosan öregszik. A népesség fogyásának a fő oka a munkanélküliség és ennek következtében a lakosság elvándorlása. A település természetes fogyása: -54.

Intézményünk, az Alapszolgáltatási Központ, 53 fő közalkalmazottal, ebből 31 szakdolgozóval látja el a feladatokat, melyek a következők: 

 • Étkeztetés                                         
 • Házi segítségnyújtás                        
 • Tanyagondnoki Szolgálat                                
 • Idősek nappali ellátása                                         
 • Támogató Szolgálat                         
 • Család- és Gyermekjóléti Szolgálat                        
 • Család- és Gyermekjóléti Központ                        
 • Egyéb kiegészítő szolgáltatások                           
 • Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben    
 • Munkahelyi étkeztetés köznevelési intézményben
 • Intézményen kívüli gyermekétkeztetés                

 A szakfeladatok felsorolásából kiderül, hogy igen sokrétű a munkánk, mely minden korosztályt magába ölel. A hétköznapokban is ezt a generációk közti összhangot tartjuk elsődlegesnek. Ezért olyan programokat szervezünk, mely ezt a célt elérhetővé teszi. Ennek érdekében számos intézménnyel és civil szervezettel állunk napi kapcsolatban. Apróság, de nagyon fontos pl., hogy a Gimnázium énekkara az idősek klubjában gyakorol, így alkalom nyílik a generációk egymáshoz való közeledésre. Remek kezdeményezés a generációk összetartozásának erősítése. Számos alkalommal közös játékok, vagy csupán beszélgetés, anekdotázás, vagy közös főzés. A program előnye, hogy a környékbeli települések is bekapcsolódnak, így a közösségépítés is szerepet kap.

 Ezért, ennek bemutatására is hoztuk létre még korábban az alábbi Facebook oldalt:

 https://www.facebook.com/Gener%C3%A1ci%C3%B3k-Egy%C3%BCtt-759839967519507/

 A közösségi munka fontossága:

A tanyavilág élete is igen gazdag, hiszen számos szolgáltatást próbálunk kivinni a külterületen élőkhöz. Ennek jó példája a Doboka nagyjárásban található volt iskola épülete, melyet az önkormányzat gyönyörűen felújított, így az országban egyedülálló módon közösségi térként funkcionál.

Kialakítottunk egy szolgálati lakást, melyben a gondnok él, így az épület és a benne rejlő lehetőségek (számítógépes terem, könyvtár, konyha…) bármikor elérhető. Minden hónapban tini Disco - t szervezünk, melyen a városban élő gyermekek is részt vesznek. A tanyagondnok szállítja ki a gyermekeket és haza is. Ilyenkor a gyermekek játékos vetélkedő mellett valamilyen finom étellel is vendégül látjuk őket. Az országban szintén egyedülálló a tanyasegítők alkalmazása, melyet egy jelképes összeggel (4. 000 Ft./havonta) honorálunk. Jelenleg két fő segíti a tanyaház munkáját, ők segítenek egy-egy program megvalósításában. Lehetőségek korlátlanok, terveink között szerepel két ló tartása, így csak a fantázia szab határt a jövő programjait illetően.

 Minderről bővebben itt olvashattok:

 https://www.facebook.com/dobokaitanyahaz/

 Sajnos nincs kapacitásunk önálló honlap üzemeltetésére, de Bácsalmás Város Honlapja rendelkezésünkre áll, így minden lényeges eseményünk a hírekben megjelenik. Az oldal évekre visszamenőleg is tartalmazza programjainkat képekkel illusztrálva.

 Jó böngészést kívánunk!

 http://www.bacsalmas.hu/

 

Üdvözlettel:

Bárócz Tímea

Intézményvezető

Bácsalmási Alapszolgáltatási Központ

 

-------------------------------------------------------------------------

 

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

Üdvözlettel:

Vajda Zsolt

Szociális munkás

http://www.co-treme.hu/


hands-737475_1920.jpg 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr4112630763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.