Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

Van egy sztorid?
Történetek a szociális - gyermekvédelmi szférából

Így is lehet, lehet így is! 54.

van_egy_sztorid_1.png

 

Kedves kollégák!

Az alábbi írás a félelmeinkről szól. Súlyos téma! Különösen, ha a félelem tárgya nem mi magunk vagyunk, hanem a szeretteink, hozzátartozóink, a családunk.

Azt gondolom a történet főszereplője kellő empátiával, odafigyeléssel és szakmai odaadással kezelte a helyzetet. Na de mint ember, mint családtag, mint gyermek, mint szülő mit tegyen?

És hogyan kezelje félelmeit, indulatait?

A szerző anonimitást kért.

 __________________________________________________

 

FÉL(J)EK-E????

Esetem a félelemmel... Családgondozó vagyok...

Munkám során többször megkérdezték tőlem, hogy nem félek-e elmenni a családokhoz egyedül.

Sokáig azt feleltem, hogy deeehooogy!!! Mitől félnék? Hisz engem szeretnek!!!
Jó-jó, néha persze van egy kis ordítozás, anyázás, megfélemlítési kísérlet, de annak oka van: vaj a fül mögött, valami összetűzés, és én pont rosszkor jöttem, stb…

Általában tudom a jelenség okát, és technikákat is, amivel kezelni kell a helyzetet.

Tavaly decemberben azonban történt velem valami… a biztonságérzetemmel…
Új család költözött a körzetembe, vagyis egy anya két kicsivel. Kolléganőm küldte a jelzést, hogy oda nem vihetik a csecsemőt, és úgy tudja, hogy nálunk fognak lakni… Már ismertem az anyát, és gyermekét az előző lakhelyükről, gondoztam is a családot- akkor még a nagyobbik gyermek apjával éltek együtt. Nem volt a gyermek gondozásával semmi probléma, csak éppen majdnem rájuk dőlt a ház, az ablakokon fólia volt üveg helyett…

Azóta az édesanya elvált, új élettársnak szült egy újabb kicsit. Az élettárs feleségével majdnem egyszerre… Úgy tervezték, hogy a „nagy” család közösen vesz egy házat az összes gyermek után járó szociálpolitikai támogatást felhasználva… Többször adtam hangot kétségeimnek a terv hallatán, de a feleség is úgy nyilatkozott, hogy nagyon jól meglesznek ők együtt. Addig is egy szobában lakott a feleség három gyerekkel, meg az élettárs (nevezzük Gabinak) két gyerekkel és természetesen a családfő… Valami történhetett - amit nem tudtam kideríteni -, mert Gabi a két gyermekkel hamarosan albérletbe költözött. Nagyon lepusztult albérletbe. Az apa minden nap kiporciózva szállította nekik a tüzelőt. Reggel fel kellett menniük a feleséghez, és segíteni főzni, takarítani. Ott is ebédeltek.
Négy óra körül értek haza, Gabi begyújtott, bebújtak az ágyba… Az apa kezelte Gabi szociális járandóságait, pénzt nem kapott kézhez.

Persze ezeket az információkat fél év alatt sikerült megszereznem, pedig hetente látogattam a családot, és a védőnővel együtt figyelemmel kísértük az újszülött fejlődését. Nehéz dolog egy bántalmazott nő bizalmába férkőzni, aki még érzelmileg is kötődik gyermeke apjához! Igen! A szerető családfő verte is kis kedvencét, ha az nem viselkedett elég jól. Természetesen a feleség szállította az információkat: kivel, hol, mit művelt…

Többször mesélte Gabi, hogy megverte a párja, aztán visszavonta, aztán megint mesélte… Nincs kihez fordulnom! Nem tud úgysem segíteni senki!!! – ez volt a véleménye, és sajnos ez volt a helyzet ténylegesen is! Az anyaotthonokban, családok átmeneti otthonában sehol nem volt hely, rokon, jó barát nem jöhetett számításba, mert visszahozta az élettárs már több alkalommal.

Egy továbbképzésen hallottam, hogy nyílt egy új CSÁO (családok átmeneti otthona). Megszereztem a telefonszámukat, informálódtam, és kiderült, hogy lesz hamarosan üresedés! Gabi a tájékoztatásom után vállalta, hogy beköltözik. Vártuk az értesítést a konkrét időpontról. Karácsony előtti héten jött a telefon: két nap múlva lehet költözni! De hogyan?!? Mivel?!? Nem untatlak titeket a részletekkel: csekély fél napi szervezés után megvolt a jármű! Reggelre ígérték, négyre jött. Gabit elhívtam a feleség mellől, és kiloptuk őket a faluból…

Én akkoriban költöztem új lakóhelyre. Más helységbe, más házba. A két ünnep közötti időt barátnőmnél töltöttem.
Csörgött a telefonom: a feleség hívott, hogy tudom-e hol vannak Gabiék, mert nem találják őket sehol, eltűntek!!
Nem adtam tájékoztatást.
Fél óra múlva újabb telefon: tudják, hogy én vittem el őket! A szegény apa retteg, hogy a gyermeke már nem is él. - A férj a háttérben őrjöngött!

Elmondtam, hogy nem én vittem el őket, de biztos jó helyen vannak. Gabi jó anya, és mindig rendesen gondozta a gyermekeit. (Fontos információ az esethez, hogy az apa nem vette nevére a picit!!)

Legközelebb az apa hívott fel, és közölte, hogy nagyon meg fogom bánni, ha nem mondom meg, hogy hol van a fia. Országos körözést adtak ki ellenük.
Közöltem vele, hogy hivatalosan semmi joga nincs a gyermek után érdeklődni, hiszen nem vállalta az apaságot!
Megkértem ismét, hogy ne telefonáljon többet, mert szabadságon vagyok, és nem foglalkozom ilyenkor munkahelyi dolgokkal.

Fél óra múlva a körzeti megbízott hívott… (Az apa ott volt nála.) Tájékoztattam az esetről röviden, és neki is megemlítettem, hogy szabadságon vagyok…

Másnap édesanyám keresett, és elmondta, hogy a háza előtt álltak kocsival, és a szomszédtól érdeklődték meg a címemet…

Délután újabb telefon: tudják hol lakom… azonnal mondjam meg hol vannak Gabiék!
Ismét elmagyaráztam, hogy nem otthon tartózkodom, és szabadságon vagyok. Legközelebb harmadikán vagyok hajlandó az esetről beszélgetni az irodában. Nagy nehezen tudomásul vette…

Az év első munkanapján felkeresett a kedves apa. Elmondta, hogy beszélt Gabival, tudja hol vannak, mert a rendőrfőkapitány az apjának jó embere volt…
Nem haragszik rám, mivel Gabi elmondta, hogy ő akart elmenni. Tisztáztuk, hogy amíg nem vállalja hivatalosan az apaságot, addig nincs jogom tájékoztatni a gyermek felől.

Többször elmondta, hogy nem vadember ő, (miután a karácsonyi családverést elmesélte, mert miattam teljesen kikészült!) nem akar engem bántani…

Tájékoztattam arról, hogy a problémák helyes elintézési módja nem a testi erőszak. Gabi sem ment volna el, ha nem veri meg.
A családfő szerint egy-egy pofon mindenhol elcsattan. Nem hitte el, hogy nálunk nem, sőt a jó ismerőseim között sem fordul ilyen elő.

Búcsúzóul elmesélte, hogy tudja, hogy hol laknak a gyermekeim, és az édesanyám, sőt az én lakásomat is ismeri. Jobb lesz, ha ezután nem járok ki hozzájuk, mert ő drogozik, és olyankor sem Istent, sem embert nem ismer…

Búcsúzóul elmondtam, hogyha drogozik, akkor segítségre szorul, és szívesen látom itt az irodában terápiás beszélgetésen, de nagyon zokon veszem, ha még egyszer szívbeteg édesanyámat zaklatja… Barátságos mosollyal az arcunkon váltunk el…

Azóta nem vagyok abban annyira biztos, hogy nem félek…

A védőnő elmondta, hogy fejszével a kezében kereste meg karácsony előtt az úriember, és követelte, hogy adja meg a címemet… szerencsére senki nem tudta a munkahelyen.
A telefonszámomat egy hivatali kolléga adta meg, miután a keze az asztalra volt szorítva, és szintén megfenyegették, hogy levágják fejszével…
Nem magamat féltem, gyilkosokhoz, börtöntöltelékekhez jártam eddig is, de ha arra gondolok, hogy egy, vagy több bedrogozott állat elkapja csodaszép 22 éves lányomat, netán a fiamat…

MEGÉRI???

 _____________________________________________

 

van_egy_sztorid_2.png

 

Kedves kolléga!

Korábban többször próbálkoztam megszólítani a szociális – gyermekvédelmi területen dolgozó kollégákat, hogy írják meg egy napjukat. Annak bármilyen vetületével, bármilyen megközelítésével.

Erről szóló felhívásaim közül a legutóbbit itt olvashatjátok:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/2020/04/15/a_szocialis_szakember_egy_napja_felhivas

Bár volt olyan írás, melynek „látogatottsága, olvasottsága” az index blog címlapra kerülésének köszönhetően 10.000 azaz tízezer fölött járt, kezdeményezésem nem volt sikeres. Nem érkeztek írások.Most újra próbálkozom, ám más formában.

Van egy sztorid? A munkádról, a szakmádról, sikeredről, kudarcodról, humoros történetről, szomorú történetről, felkavaró történetről, ironikus történetről. Egyszóval bármilyen történetet szívesen teszek közzé. Formai megkötést nem tennék. Sztori, történet, novella, helyzetleírás, bármit elfogadok és veled egyeztetve közzé is teszek itt a blogon. Ha névvel vállalod, kitűnő, ha anonimitást kérsz, természetesen azt is elfogadom.

Cím, ahová írhattok:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

A tárgyban írjátok ezt: Van egy sztorid?

____________________________________________________

Szokásos kérésem a végén: 

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

Budapest, 2020-08-28

Vajda Zsolt

Szociális munkás

www.co-treme.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr916179780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laciii 2020.08.29. 10:26:02

Mondanám, hogy bekamerázni-mikrofonozni mindent aztán mehet a sittre, de a tasz úgyis elmegy brüsszelig, hogy ne lehessen az ilyet lesittelni és utána újra ha 100 méternél közelebb megy.

lac1 2020.08.29. 11:05:42

Hát, aki disznók közé keveredik (cigány, drogos, etc.) az jó eséllyel így jár.
Mondjuk a "szakma" tanulásakor elmondhatnák nektek (elmondják?), hogy ez benne van a pakliban. Fogorvosként, eladóként, katonaként, mérnökként erre igen csekély, majdnem nulla esély van.

A szokásosk szöveget ismerem, de hogy a gyerek nem tehet semmiről. A majdnem levágott kezű kolléga és a szívbeteg anyuka pláne nem tehet róla, így nagy felelőtlenség az, hogy ilyen embereknek akárcsak fogadjuk is a köszönését.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.08.29. 11:42:16

szerintem szuljenek meg vagy hat csimotát, majd eltartjuk azokat is.

arthurthedent 2020.08.29. 12:01:56

"A védőnő elmondta, hogy fejszével a kezében kereste meg karácsony előtt az úriember"

Ott kellett volna lelőni a fenébe. Sajnos magyarországon keveseknek van fegyvere, így aztán ilyen őröngő elmebetegek terrorizálják a lakosságot.

vn83 2020.08.29. 14:30:19

Esetleg rendőrségre menni feljelenteni a fenyegetőzés miatt? Ha a poszter sem lép hivatalos szervek felé, hogy várja el a bántalmazott anyukától?

vadi4 2020.08.29. 14:37:38

@arthurthedent: Egyébként meg a fegyverrel rendelkező "őröngö" elmebetegek terrorizálnák a lakosságot.

vadi4 2020.08.29. 14:42:50

@vn83: Van elképzelésed, hogy mennyi ideig tart egy rendőrségi ügy? Addig mi történik szerinted? Esetleg a kedves ügyfél még mérgesebb lesz és estleg használja is a fejszét...

arthurthedent 2020.08.29. 14:43:48

@vadi4: És az mennyivel is lenne rosszabb, mint egy fejsze? Mennyivel van több esélyed kivédeni a fejszét mint egy pisztolyt?

vadi4 2020.08.29. 14:47:39

@arthurthedent: Tönkretenni egy ember életét, nincs szükség fejszére, vagy pisztolyra. Elég a családsegítő szolgálatnál tett "bejelentés" és évekre megbélyegezett ember leszel. Elég erőszak és rosszindulat van már így is a társadalomban, nem kell noszogatás, hogy valahol le is legyen vezetve...

vn83 2020.08.29. 15:11:42

@vadi4: tudom meddig tart egy rendőrségi ügy. De amig csak posztokon panaszkodnak az emberek, semmi sem fog megváltozni sajnos.

P1sty 2020.08.29. 15:21:56

Minek él egy ilyen alja szarrakás, mint a posztban szereplő "apuka"? És a legrosszabb, hogy még szaporodik is, ahogy látni, nem is kicsit... Sajnos maximum csak reménykedni lehet, hogy majd valamelyik új herbálnak lesz egy kis nem várt mellékhatása. Kéne egy gulág az ilyenekenek, ezeket nem sajnálnám.

Nekoashi2005 2020.08.29. 15:47:44

@Laciii:
Nem a Tasz nem fog tiltakozni azért, ha egy irodát bekameráznak, ha betartják a gdpr szabályokat! A gyermeknek joga van a nyugodt élethez és ez felülírja a szülő 'jogait"!

@vadi4:
Jön a bejelentés, kimennek, és ha mindent rendbentalálnak, akkor tudják, hogy rosszindulatból történt....

CoolKoon 2020.08.29. 19:38:12

@Laciii: Miért hazudsz? A TASZ sose véd elmebeteg pszichopatákat!

CoolKoon 2020.08.29. 19:39:47

@lac1: "Fogorvosként, eladóként, katonaként, mérnökként erre igen csekély, majdnem nulla esély van." - Te direkt hazudsz, vagy csak ennyire hülye vagy? Katonaként nulla esély, pl. Afganisztánban, vagy Irakban, mi? Eladóként.....áh, hagyjuk is....

eßemfaßom meg áll 2020.08.29. 19:40:06

@Nekoashi2005: Biztos vagy benne, hogy a történetben kizárólag iroda szerepelt?

CoolKoon 2020.08.29. 19:41:30

@arthurthedent: Köszönjük a véleményed, kedves Dredd bíró! Másokon is helyben végrehajtanád az azonnal meghoztt halálos ítéletet, akár pofára is?

CoolKoon 2020.08.29. 19:42:47

@vadi4: Hát az előzetes letartóztatásról hallottál már?

CoolKoon 2020.08.29. 19:48:18

Személy szerint én az ilyenekhez alapból kommandósokat küldenék ki. De egyébként már nem azért, de ha ilyen csőcselékhez kéne járnom rendszeresen munkaügyben, akkor az lenne az alap, hogy MINDEN, munkával kapcsolatos dolgom be lenne poloskázva meg kamerázva: az irodám, a szolgálati mobilom, meg én magam is, lehetőleg full HD felbontású kamerával. És persze a munkatársak is. Súlyos testi sértéssel és életveszéllyel való fenyegetésért az ilyen tetveket jópár évre le lehet ám ültetni. És ha van hang- és képfelvétel, akkor az ítélet sima ügy.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.08.29. 20:55:25

@arthurthedent: na ott a pont!
Vagy 5-6 ember elmagyarázza gabikának ,hogy ha éppen nincs bedrogozva rohadtul tud fájni ha eltörik az ember keze!
Némi szemléltetéssel egybekötve.
Az ilyeneknek ez kell!

vadi4 2020.08.29. 22:02:04

@Nekoashi2005: "akkor tudják, hogy rosszindulatból történt.... " Gondolj bele abba, hogy ha tudják, hogy rosszindulatból történt, de ennek ellenére végigcsinálják velem a as közel fél éves hercehurcát, majd még bocsánatot sem kérnek.... Ja és még csak azt sem hajlandók elárulni, hogy ki volt a "jóakaróm". Még a rendőrségnek sem, mert ők nem hajlandók senkiek sem adatot szolgáltatni....

vadi4 2020.08.29. 22:03:52

@CoolKoon: "Hát az előzetes letartóztatásról hallottál már?" Igen hallottam! Ismered a szabályait? Könnyű alkalmazni egy körözött gyilkos esetén, de meglehetősen nehéz egy lakossági bejelentés esetén.

Almandin 2020.08.29. 22:04:55

@lac1: Komolyabb rendőri és egyéb védelem kellene az ebben a szakmában dolgozóknak, mert ez életveszélyes.

CoolKoon 2020.08.29. 22:11:06

@vadi4: Ha van elég bizonyíték (márpedig bekamerázás és bepoloskázás esetén lenne), akkor az ügyész simán meggyőzi bármelyik bírót, hogy fennáll a "bűnismétlés", vagy a "tanúk befolyásolásának" veszélye, és akkor nem fog az ilyen légypiszok söpredék baltával fenyegetni másokat, mert az előzetesben olyat nem kap.

lac1 2020.08.29. 22:33:00

Afganisztanban megfizetik, hogy a gyapotszedo majmok ellen harcoljanak te ratyi.
Erdemben valaszoljal ha tudsz, ne egy napig gondolkodj, hogy mibe koss bele.

lac1 2020.08.29. 22:34:53

@Almandin:

Minden "csaladsegito" melle rendort? Ejjel-nappal es meg a csaladjuk melle is? Komolyan igy gondolod?

arthurthedent 2020.08.30. 06:07:52

@CoolKoon: "Másokon is helyben végrehajtanád az azonnal meghoztt halálos ítéletet, akár pofára is?"

Ha valaki egy fejszével fenyegeti az életedet az neked "pofára"? Mi a jogos önvédelem, ha az nem, amikor a kezedet akarják fejszével levágni?

Galerida 2020.08.30. 07:44:58

Rettenetes világ volt, de ez a kategória pontosan tudta, hogy a csendőrnek mi a feladata.... Mást meg egyébként sem ért meg...

nyílméregbéka 2020.08.30. 08:02:36

Édes faszom, és ezek még szaporodnak is.
Feljelentésnek nincs sok értelme, ha tényleg jóban van az állatja a helyi zsarukkal, és/vagy a rendőrség 1-2 emberből áll, akiket ugyanúgy befenyíthet...
_ÉN_ azt csinálnám, mint mikor Afrikában megölik a segélyszervezetek munkatársait: kivonulni, soha vissza sem menni abba a faluba; védőnő, családgondozó itt megszűnt (hisz a bántalmazott nő is állandóan visszajár a Gabikához!), oldják meg maguk a problémáikat. Ha majd 5-6 embert legyilkolt a Gabika drogmámorában vagy "a haragtól", akkor talán lép a rendőrség is.
Nem véletlen, hogy egyes körzetekben sem háziorvost, sem tanítót nem találnak. Én sem mennék oda. Soha. Lehet elgondolkodni.

CoolKoon 2020.08.30. 10:10:29

@arthurthedent: Van egy rossz hírem: Mo-n az ilyen tetveket is csak a rendőr lőheti le, ha szúró- vagy vágófegyverrel fenyegetőzik, kés meg balta ellen a lőfegyver nem számít jogos önvédelemnek. De speciel nem is értem, hogy hogyha látta a kollegina, hogy fejsze van nála, akkor miért nem hívta azonnal a rendőröket. Sokat lendített volna a történeten, ha kijönnek, nemcsak a bántalmazott élettárs, hanem az előzetes letartóztatás előmozdítása miatt is.

CoolKoon 2020.08.30. 10:13:16

@nyílméregbéka: Ja, persze. Mert annyira fasza dolog, ha egyes helyek törvényen kívüliek, mi? Csak szólok, hogy ahol nem érvényesül a törvény, oda előbb-utóbb MINDIG bevonul a maffia, és ő uralkodik. Igaz ez a borsodi zsákfalvakra ugyanúgy, mint a nyóckerre. Lehet elgondolkodni.

eßemfaßom meg áll 2020.08.31. 07:39:24

@CoolKoon: Van egy jó hírem, egy ideje már nem kell mérlegelni jogos védelemnél az arányosságot. A rossz hír meg az, hogy hiába lőhetnéd le jogszerűen a baltával rád támadót ha nem lehet lőfegyvered.

eßemfaßom meg áll 2020.08.31. 07:40:47

@CoolKoon: És? Inbkább veresse agyon magát a családsegítő csak hogy ne a maffia uralkodjon a putrisoron?

CoolKoon 2020.08.31. 12:17:37

@eßemfaßom meg áll: "egy ideje már nem kell mérlegelni jogos védelemnél az arányosságot" - Mióta?

"ha nem lehet lőfegyvered" - De, lehet, csak macerás elintézni. De igazából a családsegítőknél (akik gondolom általában ilyen 40-50 kilósak vaságyastul) ne legyen fegyver, inkább csak paprikaspray (különben is a lőfegyverek felemlegetése ilyen idióta fotelhuszár szokás, aminek amúgy semmi értelme).

"Inbkább veresse agyon magát a családsegítő" - Hol állítottam ilyet? Legyen felszerelve mondjuk paprikaspray-vel (könnyen hozzáférhető helyen), terepen MINDIG legyen bekamerázva és bemikrofonozva (a szolgálati mobil szintúgy), az ilyen csőcselék "apukákért" meg minden ilyen esetben akkurátusan jöjjenek ki a kommandósok (és igazából ilyenekkel kéne megtölteni a börtönöket a füvesek meg a madámok helyett, csak hát a valláskárosultak ezt sose fogják megérteni). Mert ahol nincs családsegítő, ott a maffia lesz a "családsegítő", mert a patkányok már csak ilyenek: benyomulnak mindenhova, ahol nem vágják csúnyán pofán őket. Mert igenis ne a maffia uralkodjon még a putrisoron se.

Laciii 2020.08.31. 12:20:30

@CoolKoon: mindenféle gyilkosnak "kártérítésért" kampányol, mert a börtön nem luxusszálló.

Laciii 2020.08.31. 12:24:08

@CoolKoon: nézz meg egy videót mennyit ér a paprikaspray egy bedrogozott vadember ellen, spoiler: semmit se.

A pisztoly is csak ott helyben ér valamit, aztán gabika rokonsága meglátogatja családsegítő rokonságát.

CoolKoon 2020.08.31. 12:37:41

@Laciii: Miért hazudsz? A börtönkörülmények szabályainak betartását Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalta. Mellesleg ezek a nemzetközi szerződések garantálják, hogy Magyarországból még a rengeteg itt leledző, vérszomjas, alkoholista, lecsúszott idióta ellenére se váljék totális pöcegödör, ahol pl. pofára lecsuknak/tarkón lőnek bárkit. Na most ezeket a szabályokat Magyarország évek, sőt évtizedek óta nem tartja be, és rengeteg ilyen per volt már eddig is, csak hát eddig ugye nem hallottál róluk, mert a kutyát nem érdekelte ezeknek a pereknek a kimenetele. És mellesleg lassan a TASZ lesz Mo-n az egyetlen szervezet, aki jogi védelmet nyújt a kisembereknek az állami rohadékokkal meg mindenféle aljas multikkal szemben, ez pedig elévülhetetlen érdemet jelent.

"mennyit ér a paprikaspray egy bedrogozott vadember ellen, spoiler: semmit se." - A metamfetamin csúnya dolog, de az azt tolókra mindig rá lehet hívni a rendőröket, aztán a kiérkező kommandósok egy lövéssel leterítik az ilyen tetűládákat. MINDEN másra viszont igenis jó a paprikaspray, az alkeszekre kiváltképp.

"A pisztoly is csak ott helyben ér valamit" - Közelharcban a pisztoly abszolúte SEMMIT sem ér!

"gabika rokonsága meglátogatja családsegítő rokonságát" - Olvasd el még egyszer a szöveget. Nem Gabika rokonságával volt a baj.

Laciii 2020.08.31. 15:14:07

@CoolKoon: megint lehazugozol de utána csak terelsz, mert nem tudsz megcáfolni.
Tudom, hogy itt most nem a gabika rokonságával volt a gond, de már rég általánosságban folyik a vita (részedről is), ezt tudod te is, de kötekedni akarsz mindenképpen.
Kötekedj mással, én innentől ignorállak.

CoolKoon 2020.08.31. 16:12:19

@Laciii: Nincs mit megcáfolni azon, amikor az ostoba hivatalos propagandát böfögöd vissza. Olyan nincs, hogy "kártérítésért kampányol", ezt te is nagyon jól tudod, de azért csak ilyeneket hazudozol. Ezért mondtam, hogy hazudsz.

Almandin 2020.08.31. 17:47:28

@Laciii: Sajnos igaz. Ha valaki egy egész problémás családhoz megy ki egyedül, hiába fúj le valakit sprével, közben hátulról leütik/leszúrják a többiek, pláne, ha nagy a család. Másrészt a paprikaspray csak nyílt térben használható, zárt térben arra is hat, aki használja.

eßemfaßom meg áll 2020.08.31. 19:55:23

@CoolKoon: "Hol állítottam ilyet? Legyen felszerelve" következett a szövegedből. Hogy te a csillámpónit is befantáziálod attól a valóság még nem változik meg, a paprikával lespriccelt hangosan kurvaanyázva fogja agyonverni Mancikát, se a kamera se a mikrofon nem teszi baltaállóvá, és attól nem támad fel, hogy utólag a tek elviszi a pirosszeműt és lesittelik. Mindemellett ma is a cigánymaffia uralkodik a putrisoron.

eßemfaßom meg áll 2020.08.31. 20:11:15

@Almandin: "zárt térben arra is hat, aki használja." a fog igen, a jet vagy foam az nem, de kb biztos, hogy Random Mancika nem fog paprikadeoval célbalőni tanulni. Egyébként én nem spayvel hanem gázpisztollyal kipróbáltam milyen ha lelőnek, szabad téren minimális légmozgás mellett konkrétan semmi hatása nem volt a 120as PV tölténynek, beltéren köpninyelni nem tudtam töle és vagy 5percig fuldokoltam meg könnyeztem a szabadba kirohanva, de nem azonnal, ha van a kezembe egy balta és még fel is baszom magam azon, hogy lepaprikáztak simán agyonverek bárkit mire beüt a hatása.

CoolKoon 2020.08.31. 21:46:07

@eßemfaßom meg áll: Nos, van nekem egy kollegám, aki kissé buzi (kicsit nagyon), és ez kissé látszik is rajta (kicsit nagyon). Ő mesélte egyszer, hogy cigányok és skinhead-ek ellen is bevált a paprikaspray (természetesen nem zárt térben használta), pedig mindkét esetben többfős csoportról volt szó, és kiváltképp a skinhead-ek általában a szívósságukról ismertek. Na most ha ezek ellen bevált, akkor a 40 kilós családsegítőn is tud annyit segíteni, hogy a pillanat hevében egérutat nyerjen, elszaladjon/átszaladjon a szomszédba és kihívja a rendőröket. Ilyet egy pisztoly nem tud, sőt, mire oda jutna, hogy használni tudja, a patkányféreg elveszi tőle, és őt lövi le. Ezért idióta ötlet állandóan fegyverről hadoválni, mint ahogy azt a sok fotelhuszár teszi.

A kamera és a mikrofon arra kell, hogy megfelelő mennyiségű bizonyíték álljon a bíróság rendelkezésére ahhoz, hogy az illetőt huzamosabb időre lecsukják. Mert való igaz, hogy komoly bizonyítékok nélkül nem sokat haladnak az ilyen ügyek.

"Mindemellett ma is a cigánymaffia uralkodik a putrisoron." - Nos igen, ezért is kéne a kamera meg a mikrofon. Mert akkor a maffiózókat is könnyebb elvinni. Ott ugyanis nem játszik, hogy a megfélemlített tanúk közül egyik se tanúskodik, mert ott van a felvétel.

arthurthedent 2020.09.01. 06:08:20

@CoolKoon: "Na most ha ezek ellen bevált, akkor a 40 kilós családsegítőn is tud annyit segíteni, hogy a pillanat hevében egérutat nyerjen, elszaladjon/átszaladjon a szomszédba és kihívja a rendőröket. Ilyet egy pisztoly nem tud"

Mit nem tud a pisztoly, amit a paprikaspray tud? :D Ugyan már, el kell ismerned, hogy ez elég kamuszagú, nem?

CoolKoon 2020.09.01. 13:16:47

@arthurthedent: Na akkor még egyszer: közelharcra a pisztoly NEM JÓ. Ennek mégis melyik részét nem érted? Kamuszagú? Nosza ott a Youtube, nézegessél videókat, biztos találsz olyat is, ahol elmagyarázzák, hogy miért nem segítenek a lőfegyverek közvetlen közelről jövő támadásoknál. És a paprikaspray-t természetesen úgy kell elképzelni, hogy a családsegítő komplett az egészet ráfújja a rohadékra, nem pedig csak "meghinti" vele egy kicsit.

eßemfaßom meg áll 2020.09.02. 17:17:24

@CoolKoon: Láthatóan nagyon profi vagy önvédelemből

is

CoolKoon 2020.09.02. 17:29:58

@eßemfaßom meg áll: Nem, csak van annyi eszem, hogy tudjam, hogy a fotelhuszárok nagy kedvence a lőfegyver nettó baromság. Szlovákiában volt nemrég egy iskolai késelés, az incidens egy részéről (miután megéreznek a rendőrök) még videofelvétel is van. Na azon is jól látszott, hogy még egy rendőr kezében is milyen haszontalan tud lenni a pisztoly.

eßemfaßom meg áll 2020.09.14. 10:07:05

@CoolKoon: Azért csak sikerült leteríteni a késes támadót még úgy is, hogy az egyik rendőr fél méterre ugrabugrált tőle meg birkózott vele miközben a másik lövöldözött, ha nincs a fegyverhasználat akkor hullanak ott még páran.

CoolKoon 2020.09.14. 10:16:11

@eßemfaßom meg áll: Csak sikerült.....egy halom szánalom volt az egész. Nem is járnak a lőtérre rendesen gyakorolni, hanem inkább jó pénzért elpasszolják az erre kapott plusz töltényeket, ráadásul ketten alig bírtak vele. Igazából az az eset remekül példázza, hogy miért nem szabad egy átlagembernek (pláne egy olyan nőnek, aki 40 kiló vaságyastul) fegyvert adni a kezébe olyan helyzetben, ahol közelharcra lehet számítani. Szerintem ott speciel még a sokkoló is többet segített volna.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása