Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

Alsósból felsős lesz: egy jó gyakorlat

Így is lehet, lehet így is! 80.

welcome-4737158_1920.jpg

Talán nem vitatható az az állítás, hogy az „alsós” 4. osztályból a „felsős” 5. osztályba lépés nem minden nehézség nélküli. Az addigi fix kötődés a tanító(k)hoz a felsőbb évfolyamon már sokrétűbb lesz. Több tanárt kell megismerni, kiismerni, köztük differenciálni, jönnek a szaktantárgyak aztán míg eddig a negyedikesek voltak a legnagyobbak, most ők lesznek a legkisebbek az adott hierarchiában és még hosszan lehetne sorolni a változásokat. Tulajdonképpen egy átmeneti élethelyzet, egyes gyerekeknél „normatív krízis”. Attól normatív, hogy biztosan be fog következni az az élethelyzet. A krízis egy lehetséges folyománya. Természetesen nem mindenkinél.

A normatív krízisről itt olvashatsz bővebben:

https://mindsetpszichologia.hu/normativ-kriziseink-az-eriksoni-szemelyisegfejlodes

Alkalmazva a korosztályra:

Teljesítmény vs. kisebbrendűség

Nyerhető énerő: Kompetencia
Egzisztenciális kérdés: Értékes tagja vagyok a világnak?
Jellemző életkor: 5-12 éves korig

A gyermek ebben a korban egyre tudatosabb lesz az egyéni voltára. Keményen dolgoznak, hogy felelősek és jók legyenek, akik jól csinálják a dolgukat. Egyre észszerűbbek lesznek a kooperációban és osztozkodásban másokkal. Ekkor kezdődik a beiskolázás korszaka is, amivel számos készség eleinte buzgó elsajátítása indul meg: olvasás, írás, fejlődik az ok-okozati megértés, elkezdődik a morális értékek kialakulása, a kulturális és egyéni eltérések észlelése.

Erikson szerint ideális állapotban az általános iskola rengeteg lehetőséget nyújt a gyermek számára elismerésre: tanárok, szülők, kortársak által – tárgyak gyártása, lecke írása és tanulás, problémák megoldása során. Ha bátorítják, hogy csináljon dolgokat és utána dicsérik az elért eredményeiért ezekben, akkor egyre kompetensebbnek fogják érezni magukat, kitartva a tevékenységük mellett, sokszor a munkát az azonnali élvezet elé helyezve. Ezzel szemben, ha ezt a dicséretet nem kapják meg, büntetik, esetleg kifigurázzák őket a teljesítményükért, akkor kialakul bennük a kisebbrendűség érzése a saját képességeik kapcsán.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eriksoni_pszichoszoci%C3%A1lis_fejl%C5%91d%C3%A9selm%C3%A9let

Jártamban, keltemben sok jó gyakorlattal ismerkedhetek meg. Ez alábbiba is csak úgy, belebotlottam. Majd ismétlődően újra és újra botlottam. :-)

ruler-2099742_1920.jpg

A képek forrása:  https://pixabay.com/hu/

Szóval ezt az átmeneti élethelyzetet megkönnyítendő, több iskolában bevezették azt, hogy kisebb csoportokban a negyedikesek óralátogatásokon vesznek részt az ötödikeseknél. De nem csupán „beesnek és belesnek” órákra, hanem megfelelő előkészítés történik.

Például:

  • Szabályszerű meghívót kapnak az érintett felsős osztálytól. Aláírásokkal, köztük természetesen az érintett tanár aláírásával is.
  • Tantárgyanként mennek, kiscsoportokban. (6 – 8 fő) és időben elhúzva. Mondjuk januárban kezdik és a tavaszi szünetre végeznek.
  • A bemutató órán lehetőségük van kérdezni, megnézni az adott tankönyvet, munkafüzetet.
  • A felsősök elmondhatják mi az, amit szeretnek és mi az, amit nem szeretnek, illetve nehéz az adott tárgyban.
  • Természetesen a tanár is készülhet jótanácsokkal az alsósoknak. Jó tanácsokat írtam, nem azt, hogy „fenyegeti” őket, hogy milyen kemény lesz az adott tárgy. :-) 

És még számos ötlet, rögtönzés stb… lehetséges ebben az egyszerű, de szerintem az iskolaközösség szervezését, fejlesztését, a két osztály közötti együttműködést, valamint a fő célt, az átmeneti élethelyzet kezelését segítő, könnyítő támogató jó gyakorlatban.

Nem kell hozzá pénz. Mindössze egy kis idő, odafigyelés, barátságos hozzáállás és nyitottság.

Sikeres megvalósítást kívánok!

_________________________________________________

Szokásos kérésem a végén:

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

Budapest, 2021-11-27

Vajda Zsolt

szociális munkás - szociálpolitikus

www.co-treme.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr9716766490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása