Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

3 in 1 és még több is…

Szociális esetmunka, szociális csoportmunka, közösségi szociális munka

Így is lehet, lehet így is! 8.

 

A cím a szociális munka három alaptevékenysége, módszere. Nehéz egy intézménynél, szervezetnél, szolgáltatónál megtalálni mindhármat, hogy más módszerekről ne is beszéljünk. Például interprofesszionális szociális munka, iskolai szociális munka vagy éppen krízisintervenció, netán adománygyűjtés.

Van egy alapítvány, van egy vezetője és van egy csapat, amit, akit, akiket, ha be szeretnénk mutatni, hát alaposan rá kell készülnünk. A szociális- gyermekvédelmi, és szerintem más, például az oktatási szférában is sokan ismerik a nevüket, de véleményem szerint elég felületesen.

Néhány szemelvény: „Ja, ők azok, ő az, aki ott vidéken, jaj, hol is? Szóval ott végeznek áldozatos munkát…Huh, nagyon tisztelem őket, rendkívüli, amit tesznek… nagyon nehéz lehet, a múltkor is láttam a Tv – ben…, neten, olvastam róluk…” és így tovább…

Aztán többnyire, ennyiben ki is merül az a tudás, ismeret, amit a szakma képviselője lát, mond, tud. Elnézést kérek a sok – sok kivételtől!

Szóval, ha viszonylag széles körben – felületesen ugyan, de tagadhatatlanul – ismertek is, akkor mi végre ez a bemutatás, népszerűsítés és tisztelet a részemről? Egyrészt mert aktuális, hiszen megújult a honlapjuk és rajta nagyszerűen követhető minden. Mindaz, amit képviselnek, létrehoztak, és jelenleg is alkotnak. Másrészt, mert nem lehet eléggé népszerűsíteni ezt a teamet. Harmadrészt, pedig azért, mert szerintem mindaz, amit tesznek, kiválóan ismertethető az alcímben is szereplő módszerek mentén.

Az alapítvány honlapja megújult, letisztult, és szépen sorjában veszi – teszi rendbe mindazt, amit nap, mint nap végeznek.

Nekem már az is rendkívül szimpatikus, hogy a miért, kinek, kiknek, hol, mikor, kik és mit kérdésekre egyértelmű és útmutató választ adnak, például itt:

https://igazgyongyalapitvany.org/hol-dolgozunk/

Vagy itt:

https://igazgyongyalapitvany.org/alapitvany/szemlelet/

 De ami a legfontosabb, a HOGYAN kérdésre is kielégítő választ kapunk. Az alábbiakban erről a HOGYAN - ról lesz szó.

Jelen blog bejegyzésem nem egy honlap kritika kíván lenni.  Megpróbálom sorra venni a módszereket, a szociális munka módszerei mentén bemutatni az alapítvány tevékenységét.

Lássuk sorban:

 

1. Szociális esetmunka, családgondozás:

A 2. Pontot ajánlom minden olvasó szíves figyelmébe.

https://igazgyongyalapitvany.org/az-igazgyongy-alapitvany-eselyteremto-modelljenek-tevekenysegei/

De az adománygyűjtésről is fontos dolgokat olvashatunk itt és a további hivatkozásaikban:

https://igazgyongyalapitvany.org/etikus-adomanygyujtes/

 

2. Szociális csoportmunka:

Nagyon fontos projektjük:

https://igazgyongyalapitvany.org/igazgyongy-alapitvany-toldi-tanoda/

Pontos leírások itt:

http://ped2.hu/#

És általánosan a 2. pont itt:

https://igazgyongyalapitvany.org/az-igazgyongy-alapitvany-eselyteremto-modelljenek-tevekenysegei/

 

3. Közösségi szociális munka:

Az 1. Pontot ajánlom olvasásra:

https://igazgyongyalapitvany.org/az-igazgyongy-alapitvany-eselyteremto-modelljenek-tevekenysegei/

Vagy itt:

https://igazgyongyalapitvany.org/igazgyongy-alapitvany-toldi-tanoda/

Netán itt:

https://igazgyongyalapitvany.org/az-igazgyongy-eselyteremto-modellje-toldon/

 

4. Interprofesszionális szociális munka:

A 3. Pontot ajánlom megtekintésre:

https://igazgyongyalapitvany.org/az-igazgyongy-alapitvany-eselyteremto-modelljenek-tevekenysegei/

És ugyancsak itt, pontosabban, részletesebben:

https://igazgyongyalapitvany.org/az-igazgyongy-eselyteremto-modellje-toldon/

 

Amit még kiemelnék a munkájukból, az nem más, mint az oktatás és az egyéni fejlesztés fontossága, ezek hangsúlyozása lépten – nyomon minden egyes szakmai tevékenységnél.

Néhány példa:

 

5. Oktatás – egyéni fejlesztés:

http://igazgyongyalapitvany.org/muveszeti-iskola/

http://igazgyongyalapitvany.org/igazgyongy-alapitvany-toldi-tanoda/

Továbbá:

http://igazgyongyalapitvany.org/az-igazgyongy-eselyteremto-modellje-toldon/

 

6. A szakmai szemléletről, készségekről:

Ha valakinek a fentiek után még kedve kerekedik, a segítő munkához elengedhetetlenül fontos szemléletről, készségekről, (például empátia, kommunikációs, konfliktuskezelési stb… készségek) többet tudni, ezekről is olvashat, tanulhat a „Nyomor széle” blogon, blogból. Már a bejegyzések száma is inspiráló lehet! :) 

Íme:

http://nyomorszeleblog.hvg.hu/

 

Kedves kollégák!

A fenti linkek a saját logikám, a szociális munka eszközei, módszerei mentén, általam megválasztott, kiválasztott részletek. A honlapon olyan információs és tudásanyag halmozódott fel, hogy bárki szakember, más logika alapján is bőven talál magának hasznos, a mindennapi munkájában alkalmazható leírást, módszertant, szakmai segítséget. De ha „csak” a szemlélet ragadja meg, már akkor sem töltött ott hiábavaló időt. :)  

http://igazgyongyalapitvany.org/

 

Egy megjegyzés:

Az Igazgyöngy Alapítványnak tagja nem vagyok. Munkatársait, önkénteseit személyesen nem ismerem. Velük munka és egyéb kapcsolatban nem álltam és nem állok. Ugyanakkor rendkívül fontosnak tartom és elismerem és őszintén csodálom mindazt, amit tesznek. Véleményem szerint példaértékű, amit létrehoztak és folyamatosan működtetnek.

 

Üdvözlettel:

Vajda Zsolt

Szociális munkás

http://www.co-treme.hu/

 

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

kep3_in_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr5912622899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása