Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

Mit gondolsz a világról és mit teszel érte?
Független Színház

 Így is lehet, lehet így is! 11.

 Figyelem! Nagyon fontos szövegek tőlük, róluk:

 „Te választasz: Ha a másikban problémát látsz, bármit teszel, csak romlani fog a helyzet, Ha  partnerként fordulsz hozzá, egy idő után társadként fog viselkedni.”

„Színházunk előadásai, művészeti akciói és tréningjei azt a célt szolgálják, hogy a mindannyiunkat érintő társadalmi kérdésekre, problémás élethelyzetekre társainkat megértve, velük együttműködve találjunk válaszokat. Cigány és nem cigány művészeink hátrányos helyzetű fiatalok, akik komplex képzésünknek köszönhetően professzionális művészként és facilitátorként bármely célcsoport számára meg tudnak jeleníteni olyan élethelyzeteket, amelyek a befogadók aktív részvételével felejthetetlen élménnyé, pozitív találkozássá válnak. 

 A Független Színházban nem számít, ki vagy, honnan jöttél, az viszont igen, hogy mit gondolsz a világról, és mit teszel érte. Nálunk cigány és nem cigány fiatalok tanulnak, dolgoznak együtt és válnak sikeres művészekké, trénerekké. Mi nem félünk megmutatni, hogy milyen társadalmi kihívások vesznek körül mindannyiunkat. Ugyanakkor a humorról sem feledkezünk meg, ami nélkül nem érdemes élni. Nálunk az emberközpontú oktatás, a professzionális művészet, a kritika és a játék egyaránt fontos.”  

Forrás:

http://fuggetlenszinhaz.blogspot.hu/

 

Nehéz bármit is hozzátennem a fentiekhez, de megpróbálom.

Manapság annyit hallunk integrációról, esélyegyenlőségről, toleranciáról, annak gyakorlásáról, empátiáról és még hosszan sorolhatnám, hogy sokan csak legyintenek, mondván:

 „Tudom… tudom… duma, és rinya.”

Aztán persze nem történik semmi. Pedig ezek a fogalmak gyakorlatilag munkánk alapkövei. Ha még el sem kezdtük a szakmai munkát, de már az elején ezekkel a fogalmakkal, gondolatokkal nem tudunk azonosulni, akkor - véleményem szerint – ne is lássunk hozzá!

Hogy a roma – nem roma, szegény – nem szegény, fiatal – idős, vidéki – fővárosi, falusi – városi, helyi – „gyüttment”, és még rengeteg tengely mentén szétszabdalt helyi és és nagyobb társadalmi közösségek összetartozását, egymásra utaltságát, közös dolgait, közös nevezőit miképpen és mennyi módon lehetne megmutatni, előtérbe állítani, annak egyik lehetősége, módja a művészet, az önkifejezés és ezek befogadása lehet. Sok – sok példát tudok erre hozni, de most itt, egyet emelek ki, azt azonban igyekszem alaposan.

Alaposan, de nagyon könnyű dolgom lesz, mert megcsinálták, elkészítették helyettem is ennek a színháznak a tagjai. Így nincs más dolgom, mint hogy hagyjam, hogy ők vezessenek. Ők az alaposak, nem én!

Az integrációra, elfogadásra, érzékenyítésre és közös nevezőkre vonatkozó gondolatokat elég idemásolnom illetve elolvasnotok erről az oldalról:

http://fuggetlenszinhaz.blogspot.hu/

Egészen konkrétan itt: ( Már nem is emlékszem mikor olvastam ilyen tűpontosan, egyszerűen,  röviden, keresetlenül, nem szépelgőn, ugyanakkor esztétikusan megfogalmazott gondolatokat a témában! ) :

http://fuggetlenszinhaz.blogspot.hu/p/bemutatkozas.html

Nézzétek meg projektjeiket egytől, egyig! Megéri a rájuk szánt időt! Itt:

http://fuggetlenszinhaz.blogspot.hu/p/projektek.html

 Ami számomra, mint szakembernek, az egyik legfontosabb a munkájukban, azok a szolgáltatásaik.

A szolgáltatásaik egytől egyig:

  • Átgondoltak
  • Jól célzottak
  • Tartalmukban kiválóak
  • Módszereikben sokszínűek
  • Érthetőek, átláthatóak
  • Minden tekintetben kreatívak

A dicsérő jelzőket még hosszan lehetne sorolni, de jobb, ha elmélyedtek benne kedves olvasók, nézők!

Itt:

http://fuggetlenszinhaz.blogspot.hu/p/szolgaltatasok.html

Nézőket írtam, igen, mert színházukra, filmjeikre, videóikra rá lehet keresni az ismert videó megosztón, és a fenti honlapon.

Meg el lehet menni az előadásaikra! És persze meg lehet őket hívni! Szerintem meg kell őket hívni, valamely projektjük bemutatására, előadására.

Legyen az:

  • Performansz
  • Workshop
  • Képzés, tréning
  • Közösségi, művészeti akció
  • Vagy akár vírusfilm, mint apropó

 A Különböző Európai Uniós pályázatokban rendre (be)tervezésre, finanszírozásra kerülnek a különböző települési vagy éppen intézményi (például iskola, középiskola) szintű rendezvények. Tisztelet a kivételnek, de ezek egy része, rendre egy kaptafára készül, egy forgatókönyv alapján valósul meg.

 Lehetne egy kicsit formabontóbb az ilyen jellegű rendezvény? Ugye nem olyan megvalósíthatatlan ötlet? Csak be kellene illeszteni tőlük – róluk valamit vagy éppen meghívni őket!

 Vagy mondjuk a fiatalok színházlátogatása. Aki még soha nem volt, legyenek azok mondjuk a kiskamaszok, kamaszok és közülük középosztálybeli, vagy éppen szegény, netán roma, annak nem feltétlenül a klasszikus kőszínház, klasszikus darabbal a megfelelő, a műfaj megismertetésére, népszerűsítésére és megszerettetésére. De a kísérő felnőtteknek, pedagógusoknak, szociális szakembereknek, netán szülőknek sem fog fájni :) és ártani, ha más megközelítéseket, stílusokat, módszereket, felfogásokat élnek át. A magam részéről jó katarzist kívánok mindehhez! :)

 Itt van például egy kiváló nyári program:

 http://fuggetlenszinhaz.blogspot.hu/2017/06/roma-hosok-i-nemzetkozi-roma.html

 Addig is, a nyári melegben ( később a téli hidegben ) mit szólnátok egy kis mozihoz?

Üljetek le kényelmesen a klubban, teremben, tanteremben, készítsétek be a teát, szörpöt, üdítőt, a nassolni valót és tekintsétek meg ezt az egy órás filmet!

 (A videó nem mindig az elejéről indul. „Tekerjétek” - kattintsatok vissza. :) )

 Remélhetőleg lesz miről beszélni, beszélgetni utána. És ki tudja, talán kedvetek kerekedik az alkotókat, szereplőket is megismerni!

 Ehhez kívánok nektek minden – minden jót!

 

Üdvözlettel:

Vajda Zsolt

Szociális munkás

http://www.co-treme.hu/

 

A (szokásos) megjegyzés, így a végére:

A fenti színháznak tagja nem vagyok. Munkatársait, személyesen nem ismerem. Velük munka és egyéb kapcsolatban nem álltam és nem állok. Egyszerűen csak fontosnak látom, elismerem és nagyra tartom a munkájukat.

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

globe-2300134_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr4412639283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása