Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

1 ami 2 és 425 ami 1
Egy falu, két településnévvel, valamint négyszázhuszonöt lakos, ami egy közösség

 

Így is lehet, lehet így is! 14.

 Hernádszentandrás - BioSzentandrás

bioszentandras_2.jpg

 Néhány beszédes adattal kezdeném:

  1. A hazai közigazgatási egységek száma 2010. január 1-én 3152 volt.
  2. A települések kereken egyharmadának a lélekszáma nem éri el az 500 főt (1074 település, az összes település 34,1%-a), közülük 373-nak a 200 főt sem.
  3. A települések további 21,4%-ának lakosságszáma 500 és 1000 közé esik.
  4. Az ország települései több mint, felének (55,1%-ának) a lélekszáma 1000 fő alatt marad.

 Forrás:

http://www.mtafki.hu/konyvtar/Magyarorszag/Magyarorszag_terkepekben_Telepulesek.pdf

Most egy kis borsodi faluról és vezetőjéről írok. A település lélekszáma 425 fő. (2015. évben)

Kezdjük a vezetővel, mert kulcsszemély:

Munkáim során számos kistelepülés vezetőivel, polgármestereivel találkoztam, ismerhettem meg vezetői hozzáállásukat. Nem kevesen köztük igazán jó szándékúak, de átgondolt tervek, koncepciók hiányában csupán a tenni akarásukból nem sok sikert értek el. Minden más kategóriába tartozó településvezetőről, polgármesterről itt most nem írnék, mert személyük méltatlan a témához.

Véleményem szerint Hernádszentandrás polgármestere rendelkezik mindazon tulajdonságokkal, készségekkel és tudással, ami jó településvezetővé teszi.

Mit értek ez alatt?

  • Világos és hiteles vízióval rendelkezik, ugyanakkor a realitást is figyelembe veszi
  • Van rövid – közép – és hosszú távú terve
  • Elképzeléseit „át tudta vinni” a közösségén, az emberek támogatását elnyerte, megnyerte, mert azonosulni tudtak a célokkal és a feladatokkal
  • Nem egyszemélyes „főnők”, hanem csapatjátékos
  • Kreatív és motivált
  • Megszállott – a szó pozitív értelmében
  • Elvekben szilárd, gyakorlatban rugalmas

Még sorolhatnám, de egyszerűbb két kis videóval szemléltetni a főnök (Boss) és a vezető (Leader) közötti különbséget. A témával kapcsolatos ilyen – olyan illusztrációkat sokan ismerik, osztják meg számos változatát kommentekben, posztokban, így mára már talán közhelyessé is váltak, ugyanakkor szerintem érvényességüket nem veszítették el. (Angolul nem beszélők is értik majd :) )

Kicsit másképp, ugyanaz:

 

A címben egy faluról, de két elnevezésről, írtam. Jöjjön akkor most az első:

 Hernádszentandrás

hernadszentandras.jpg

Honlap itt:

http://www.hernadszentandras.hu/

Az oldalon ugyan bőségesek az információk, de én most a falu- és közösségépítés szempontjából szeretném bemutatni a települést. Azt a 425 lelket számláló települést, ahol véleményem szerint példaértékű, átgondolt koncepció mentén sikeres gazdasági – társadalmi változások történtek a falu minden lakosa részvételével, átgondolt tervek alapján.

Nézzük a részleteket:

Néhány kiemelt gondolat, címszó az alább következő bemutatkozó 15 perces filmből:

Társadalmi dimenzió:

  • Elkezdtek foglalkozni a felnövekvő generációval.
  • Tanoda típusú munka, készségfejlesztés és tehetségkutatás, tehetséggondozás, ösztöndíjprogram, zenei – nyelvi képzés
  • 0-5 éves korú gyerekeknek és családjaiknak Biztos Kezdet Gyerekház
  • Szülői szerepek, szocializáció
  • Közösségtervezés
  • Közösségszervezés
  • Közösségfejlesztés (Lásd a honlap jobb oldalán függőlegesen felsorolt programokat, szócikkeket 
  • Napi programok, események, célok
  • A bemutatott dokumentumok, filmek és az ilyen olyan személyes beszámolók számomra bizonyítják, hogy ez a 425 ember 1 közösséget alkot.

Gazdasági dimenzió:

Ilyen szavak, kifejezések hangzanak el:

  • Mezőgazdaság, tiszta termékek, ökológiai termékek, termékkínálat
  • Vertikális integráció
  • Feldolgozás, késztermék, kézműves termékek,
  • Márkaépítés, termékpaletta, szolgáltatások
  • Kezdetben közmunka program, majd saját foglalkoztatás

 

Mindenről érthetően, világosan, követhetően és következetesen, hitelesen beszél Üveges Gábor, a falu polgármestere két kollégájával, Hernádszentandrás rövid, bemutatkozó kisfilmjében:

Külön megszívlelendőnek tartom, amit a települési hátrányos helyzetről gondol, de szerintem minden más mondatával is könnyű azonosulni szociális szakemberként.

Csak 15 perc! Érdemes rászánni ezt az időt! Nem vész kárba!

Képzeljük el, hogy a Magyarországi 1000 fő alatti települések közül csak minden 10. Na, jó, ne legyünk telhetetlenek, minden 15. Település hasonló eszközökkel, módszerekkel élne, hasonló célok, tartalmak megvalósítása érdekében. Az kb. 100 település. Megyénként átlag, kb. 5 település. Ezek jó bázisok, példák, minták lehetnének a környezetükben, közelükben elhelyezkedő más falvaknak, hogy a hálózatépítés eszközrendszereivel elterjedjenek a jó gyakorlatok, helyi megoldások, válaszok a kistelepüléseket érintő (sújtó?) kihívásokra!

Kulcsszavak:

  • Közösségi szociális munka,
  • Interprofesszionalitás – szakmaközi együttműködés,
  • Alulról építkezés
  • Team munka,
  • Hálózatépítés!

 

Mivel, a gazdasági dimenzió külön bekezdést is érdemel, itt is kicsit részletesebben mutatom be a tartalmát. Lássuk tehát a „második” települést, illetve a nevét, ami mára márkavédjegy:

 

BioSzentandrás

bioszentandras_2.jpg

A honlapot lásd itt:

http://www.bioszentandras.hu/

A gazdaság történetéről az alábbi linken olvashatsz, de előbb kiemelnék két gondolatot:

"A közel 10 éves tudatos közösségfejlesztési munkába ágyazva, egy EU-forrás elnyerését követően kezdődött el a Bioszentandrás rendszerének felépítése."

"Meghaladva a panaszkodás és a csodavárás logikáját, egy olyan – helyi adottságokra épülő – üzleti alapokra helyezett, számos szociális elemet tartalmazó vállalkozás létrehozása vette kezdetét, mely célul tűzte ki, hogy 5 éven belül kialakuljanak az önálló működés komplex feltételei."

A teljes szöveg itt:

http://www.bioszentandras.hu/gazdasagunk/

 

Érdemes megnézni, milyen (üzleti) partnerekkel rendelkezik ez a kicsiny borsodi falu:

http://www.bioszentandras.hu/partnerek/

És milyen termék- illetve szolgáltatáspalettával:

http://www.bioszentandras.hu/webshop/

vagy:

http://www.bioszentandras.hu/levendula/

netán:

http://www.bioszentandras.hu/palanta-2017/

 

Az sem elterjedt szerintem, hogy egy magyarországi falu webáruházzal rendelkezik:

http://www.bioszentandras.hu/vasarlasi-feltetelek/

 

Még számos megoldást, tartalmat kiemelhetnék a honlapról, de ezt inkább meghagyom az érdeklődő olvasóknak.

Amit viszont még hangsúlyoznék, az a közösségi élet néhány eseménye, mert szerintem nem sok település rendelkezik ilyen rendezvényekkel, az obligát falunapokon kívül:

Például Zacher Gábor előadásáról egy kisfilm:

Vagy Szőke András filmrendező osztályfőnöki órája:

Netán a Greenpeace kisfilmje:

vagy interjúja:

És így tovább…

A népszerű videó megosztón számtalan kisfilm található a tanodától, tanodáról, az idősek napján, netán az évenkénti közösségi rendezvényeken át egészen a gazdafórumig bezárólag. Elég beírni a település valamelyik nevét. :)  Ajánlom őket! Mindet! :) 

  

Tisztelettel:

Vajda Zsolt

Szociális munkás

http://www.co-treme.hu/

 

 Egy fontos megjegyzés:

Üveges Gábor Polgármester urat és családját 2011 – ben ismertem meg, amikor kolléganőmmel, Scheer Évával,120 órás Biztos Kezdet alapképzést tartottunk az Encsi kistérségben a környék Biztos Kezdet Gyerekházainak munkatársai részére, amin a Hernádszentandrási Biztos Kezdet Gyerekház munkatársai is részt vettek. Az eltelt 6 évben mindössze kétszer vagy háromszor találkoztunk személyesen, egy – egy rendezvényen, „összefutva”. Levelezést, kapcsolattartást nem folytatunk. A polgármester úrral és településével, annak bármilyen szervezetével, intézményével szerződéses, megbízásos, eseti és egyéb (munka)viszonyban nem álltam, és nem állok! Egész egyszerűen példaértékűnek és követendőnek látom a vezetői munkáját és őszinte tiszteletem a falu minden lakosának az elért közös eredményeikért!

 

Kedves kolléga, olvasó! 

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

hernadszentandras_1.jpg

 

1431858343_600x500.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr912682803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása