Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

Kisvaszar, 317!

Így is lehet, lehet így is! 29.

4431111.jpg

 Indításként néhány beszédes, elgondolkodtató, továbbgondolkodtató adat:

  1. A hazai közigazgatási egységek száma 2010. január 1-én 3152 volt.
  2. A települések kereken egyharmadának a lélekszáma nem éri el az 500 főt (1074 település, az összes település 34,1%-a), közülük 373-nak a 200 főt sem.
  3. A települések további 21,4%-ának lakosságszáma 500 és 1000 közé esik.
  4. Az ország települései több, mint felének (55,1%-ának) a lélekszáma 1000 fő alatt marad.

Forrás:

http://www.mtafki.hu/konyvtar/Magyarorszag/Magyarorszag_terkepekben_Telepulesek.pdf

Szóval, Magyarországon minden harmadik település 500 fő alatti. Az ne zavarjon senkit, hogy az adatok 2010 – esek.  A települések száma, ha változik is (megszűnik, elnéptelenedik, összevonásra kerül, stb…) elenyésző mértékű ilyen nagyságrend mellett.

Na, most akkor lássunk a fenti 1074 db, 500 főnél kevesebb lakosú településből egyet, Kisvaszar falut:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kisvaszar

317 fő!

ebből

118 gyerek, fiatal. 18 év alatti.

Néhányan közülük itt vannak a képeken:

1_1.jpg

2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 Mi dolga lehet, mit tehet itt a szociális munkás, szociális szakember?

Például közösséget épít! Tervez, szervez, megvalósít.

Véleményem szerint, hogy ez a 118 gyerek, fiatal (és természetesen a szüleik, családjaik) egy 300 lelkes kicsiny faluban, vagy netán zsákfaluban, esetleg szegregátumban, romatelepen, vagy éppen egy városi gettóban, vagy akár egy iskolában, kollégiumban van, az pusztán az élet szeszélye, hogy hová adta, sodorta őket a sorsuk. A specialitás abban van, hogy másokhoz képest náluk  a helyszín és a helyzetük, az abból fakadó szükségleteik, problémáik, nagyban meghatározzák az ezekre adott szakmai válaszainkat. Nekünk kell alkalmazkodni és kiválasztani, alkalmazni az adott módszert és annak finomságait. 

Hosszú Sándor - pontosabban "HosszúSanyi", mert aki ismeri, így ismeri, így emlegeti - ezt tette. 2012 – ben a közösségi ház átadóján lehetett először hallani róla és a kisvaszariakról. Persze közvetlen kollégái régebb óta ismerték és magát az átadó ünnepséget, hosszú kemény munka előzte meg.

Minderről „ünnepélyes” videót itt láthattok. Kicsit sematikus, kicsit általános, kicsit szokványos. Olyan, mint amilyen az ilyen tudósítások szoktak lenni.

https://www.youtube.com/watch?v=I43PphMhLoQ

DE!

A beszédek befejeződnek, a vendégek elmennek. A Kisvaszariak meg maradnak. És persze velük Sándor is és a kollégái is. Ennek 7 éve. Azóta sok küzdelemmel, sok elakadással és bizony szünettel, bezárással, majd újraindulással működik a ház.

Hogy mi történik ott?

Megkértem Hosszú Sándort, írja le ő maga pár sorban. Íme:

A Kisvaszari Közösségi és Szolgáltató Ház egy napja

 

Egyszerűnek tűnik összefoglalni a Kisvaszari Közösségi és Szolgáltató ház egy napját, de mégsem az, a helyben élő gyermekek/fiatalok számára szervezett programok tekintetében. A ház programstruktúrája heti terves lebontásban kerül összeállításra.

A programok két fő fajtája: állandó és időszakos programok

 Állandó programok között szerepel:

  • Tanulást segítő foglalkozás,
  • Filmklub,
  • Biztos Kezdet szemléletben szervezett Baba-Mama klub,
  • Készségfejlesztő foglalkozások (kertgazdálkodás, háztartási ismeretek),
  • Szabadfoglalkozás, sportfoglalkozás.

Időszakonként megszervezett programok között szerepel:

  • Neves alkalmakkor szervezett foglalkozások, ahol a gyerekek előadással készülnek,
  • A játszóház,
  • Kirándulások,
  • Hagyományőrző foglalkozás,
  • Szünidei matinék,
  • Prevenciós foglalkozások,
  • Hitéleti foglalkozás.

Természetesen mindezek csak egy-egy szeletei a ház által kínált programoknak. A mindennapi működés másik pillére a különféle szolgáltatások, melyek által nyeri el a közösségi tér a komplexitást, s ettől válik Settlement típusú térré.

Szolgáltatások:

  • Ruhanemű mosás,
  • Tisztálkodás-zuhanyzás,
  • Használt ruha börze,
  • Családsegítő munkatárs fogadóórái a házban,
  • Védőnő kétheti jelenléte,
  • IT pont, különböző tanácsadás (munkakereséssel kapcsolatos, ügyintézések, esetkezelés, mediáció).

Lényeges kiemelni, hogy a programok és a nyitvatartási idő tekintetében minden esetben nagy hangsúlyt kap a helyi igények figyelembe vétele.

Egy átlagos nap bemutatása:

A Közösségi és Szolgáltató házban jelenleg három munkatárs dolgozik, valamint a családsegítő szolgálat munkatársa, aki a jelenleg a térségi integrált Gyerekesély program munkatársa is. Ebben a minőségében van jelen munkaidejében, a házban.

A ház hétfőtől péntekig 8-18 óra között, szombaton 12-16 óra között tart nyitva. Ez az időspektrum minden helyben élő számára biztosítja a programok/szolgáltatások elérhetőségét.

A közösségi házat látogató korosztály meglehetősen heterogén, így szükséges egyfajta korcsoportos bontásban szervezni a programokat.

 

Alapul véve egy szerdai napot, a következőként néz ki a szolgáltatás:

 

  • 8-12 óra között a családsegítő munkatársunk tartja fogadóóráját.
  • 10:30 és 11:30 óra között Baba-mama klubfoglalkozás, melyet a területi védőnő tart, a ház munkatársaival közösen. (kéthetente kerül megtartásra)
  • 13-15 óra között IT pont tart nyitva.
  • 15-16 óra között Tanulást segítő foglalkozás alsó tagozatos diákok számára.
  • 16-17 óra között Tanulást segítő foglalkozás felső tagozatos és középiskolás diákok számára.
  • 17-18 óra között szabadfoglalkozás, amikor a házban található játék és fejlesztő eszközöket használhatják a résztvevők, valamint internetezhetnek. Itt meg kell jegyezni, hogy minden gyermek/fiatal 20 percet használhatja a gépeket, melyből csupán 5 percet vehet igénybe közösségi oldalak látogatására. Igyekszünk megismertetni a gyerekekkel az internet funkcionális használatát, mint például az ismeretbővítés.

Nagyon pozitív, hogy sikeres és élő együttműködés van a különböző társszakmákkal (oktatási intézmények, óvoda, védőnői szolgálat, más futó EFOP projektek) a programok szervezését és az esetlegesen egy-egy családban felmerülő akkut problémák megoldását tekintve. A cél, hogy Legyen jobb a gyerekeknek, mint ahogy ezt a Nemzeti Stratégia is megjeleníti, mely mentén az integrált térségi Gyerekesély Programok is futnak.

Remélhetőleg sikerült egy szeletnyi képet adni a tisztelt olvasónak a Kisvaszaron működő Közösségi és Szolgáltató Ház működéséről, valamint szolgáltatásinak, programjainak színes palettájáról.

 

Ennyit ír röviden a közösségi ház vezetője. Néhány szakmai elemet azért fontosnak tartok felsorolni, aláhúzni:

  • Biztos Kezdet szemlélet
  • Settlement típusú szolgáltatások és tér
  • Tanulás- és készségfejlesztés korcsoportokban, korcsoportos bontásban
  • Szakmaközi együttműködés: Közösségi munkatárs – védőnő – családsegítő
  • Legyen jobb a gyerekeknek stratégia

Ezek nem csak frázisként vannak puffogtatva, hanem tartalom is van mögöttük, azazhogy pontosabban: ezek azok az elméleti – gyakorlati – tapasztalati keretek, amik lehetővé teszik az átgondolt munkát. Ezek nélkül csak máról holnapra, koncepció nélkül vagyogatunk, „csinálunk valamit”. De lehet ezt úgy is, ahogy Kisvaszaron csinálják! Átgondoltan, következetesen, keretrendszerben és elméleti háttérrel, gyakorlatiasan.

Bízom benne, hogy sokunk nevében írhatom a Kisvaszari közösségi ház minden munkatársának és tagjának, résztvevőjének:

További sikereket együttműködést, jó közösséget és eredményes közös munkát kívánok!

A Kisvaszari közösségi ház facebook oldalát itt találjátok:

https://www.facebook.com/Kisvaszari-K%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi-%C3%A9s-Szolg%C3%A1ltat%C3%B3-H%C3%A1z-429448990917518/

 

Egy megjegyzés:

HosszúSanyit, mintegy 5 éve ismerem. Mindketten szakértőként dolgoztunk az MTA – Gyerekesély programban. Sanyi, korábban is a közösségi házat vezette.  Közös munkánk néhány szakmai műhely, helyi szakmai tanácsadás, szakmai csoport volt, mert más régiókban dolgoztunk. Ugyanakkor, bárhol jártam az országban, azokban a kistérségekben (járásokban), ahol Gyerekesély Program működött, a közösségi házakban mind ismerték Sanyit és csak dicsérettel, elismeréssel beszéltek róla. Akár szakember szájából, akár egy helyi lakos/gyerek/fiatal mondta, az egyik rendszeresen visszatérő jelző róla a "hiteles" kifejezés volt. Nyilván nem véletlenül. Azt konkrétan tudom például, hogy a Jánoshalmi közösségi házban gyakorlatilag ő és egy kollégája „tartotta a lelket” sokáig önkéntesen, abban a másfél  - két évben, amíg a gyerekesély program szünetelt és a közösségi ház magára maradt. Sok más mellett, ezért is érzem úgy, hogy ismeretségünk nem volt akadálya az objektivitásomnak, ennek a bejegyzésnek megírása közben. A kollegiális elismerésemet pedig vállalom, mert nagyra tartom mindazt, amit tett a közösségi házakért és tesz jelenleg is Kisvaszaron.

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

Budapest, 2019. 01. 30.                                                                                    Vajda Zsolt

                                                                                                                          szociális munkás

                                                                                                                         www.co-treme.hu

 

42986572_429454744250276_6547021139820937216_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr6214599096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása