Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

30 év a szegénységben. Gazdagon.

Így is lehet! Lehet így is! 30.

szeta_nyitokep.jpg

Az élet néha produkál érdekességeket. Ez a blog 30. bejegyzése és egy 30. évfordulóját megélő szervezetről írok. Lehet, hogy a véletlenek nem is véletlenek? :-) 

Nos, a cím csöppet sem ellentmondásos. A szervezet, amiről írok, kerek harminc éve működik, és kínálja szolgáltatásait, programjait közvetlenül a szegény, túlnyomó részben roma, sokszor nyomorban élő embereknek, családoknak, gyerekeknek, őket bevonva, partnerként, munkatársként tekintve rájuk, úgy, hogy gyakorlatilag közöttük „él”, létezik. Ugyanakkor ezek a programok, támogatások, szolgáltatások és a közös cselekvések rendkívül színes, gazdag, nagyon gazdag szolgáltatási palettát alkotnak. Benne szakemberekkel, támogatókkal, segítőkkel és velük karöltve a mélyszegénységben élőkkel. Együtt! Közösen!

A SZETA – ról írok, a SZETA EGRI ALAPÍTVÁNYÁRÓL!

 

Idén 30 éves!

 

Nem tudom van – e olyan személy a szakmából, aki ne ismerné a betűszó jelentését.

Szegényeket Támogató Alap

Nos, itt, az Egriek:

http://www.szetaeger.hu/

 A szervezet rövid történetéről, és néhány tevékenységéről itt olvashatsz nézhetsz videót:

http://www.szetaeger.hu/rolunk

Ajánlom figyelmedbe az oldalon az első, az alap SZETA – val (Budapest) kapcsolatban a megkerülhetetlen alapító, Solt Ottilia - ról írt, kurzívval kiemelt sorokat.

De térjünk vissza a jelenbe és Egerhez. Nehéz munka összeszednem és rendszerben foglalva bemutatnom mindazt, amit tesznek. Őszintén szólva, nem is vállalkozok rá, hiszen nem vagyok kompetens, csak egy látogató szakember, akinek van némi fogalma a témáról, de korántsem annyi, mint a SZETÁSOKNAK.

Hát akkor menjünk sorban.

4 pillér, irány, tevékenység:

  1. Cigánytelepek felszámolása
  2. Gyermekekkel végzett szabadidős, közösségi, edukációs, szociális munka
  3. Settlement ház és settlement munka, sőt settlement hálózat
  4. Ellátási szerződésben Eger városával (Gyermekvédelmi törvény) Gyermekek átmeneti otthonának működtetése

Minderről részletesen olvashattok a szakmai anyagokban, illetve nézzétek meg a 25. Évfordulójukon, évfordulójukról készült videókat a honlapon.

A szakmai anyagok itt érhetők el:

http://www.szetaeger.hu/szakmai-anyagok

 De itt nem állunk meg, folytatom.

A fejlesztéseink címszónál ezeket találod:

  • Közösségszervezés

Például így:

kozossegszervezes.jpg

  • Interkulturális kapcsolatépítés 6 településen
  • Észak-magyarországi settlement hálózat

Például így:

gyerekek.jpg

  • Felnémeti tanulóhálózat

Például így:

kamaszok.jpg

Aztán még folytatva a sort...

  • Hét falu – egy hálózat
  • Észak-magyarországi civilek a munkaerőpiaci (re)integrációért

Olvass róluk részletesebben itt:

http://www.szetaeger.hu/fejleszteseink

 Nincs vége, tovább folytatom:

Adománypontok:

  • Eger, Széchenyi u. 78.

adomanypont_eger.jpg

  • Egerbakta Bátori u. 30.

adomanypont_egerbakta.jpg

  • Heves, Arany János u. 8.

adomanypont_heves.jpg

Olvass róluk részletesebben itt:

http://www.szetaeger.hu/adomanypontok

Még mindig nincs vége, tarts ki olvasó! :-) 

ROMADE termékek:

Itt láthatod őket:

http://www.szetaeger.hu/romade-archive

 

És a „desszert”, SZETA vendégház:

http://www.szetaeger.hu/szeta-vendeghaz

vendeghaz_1.jpg

 

vendeghaz_2.jpg

A vendégházzal kapcsolatban így fogalmaznak:

„Olcsó árakkal és sokrétű szolgáltatással várjuk 15 férőhelyes vendégházunkba osztálykirándulások, nyári táborok, szakmai találkozók résztvevőit, baráti köröket, kisközösségeket, diákcsoportokat, kirándulókat. Képzésekre, munkahelyi összejövetelekre, tréningek megtartására szintén lehetőséget tudunk biztosítani (számítógéppel, projektorral).”

Engedjetek meg egy személyes megjegyzést, kitérőt:

A vendégházat csak ajánlani tudom! Mintegy 10 fő fiatal felnőttel voltunk/laktunk ott egy hosszú hétvégén. Elvonulást – kiszakadást megtapasztalni céllal a fiataloknak, valamint önismereti csoportot, tréninget tartottam. Napközben „dolgoztunk”, este Egerben jártunk, meg persze bográcsolás, szalonnasütés, stb…  A vendégház minden tekintetben kielégítette igényeinket. Jól felszerelt csoport-, tréning, szakmai műhely stb... tartásához, de persze pihenésre is kiválóan alkalmas. Komfortos, kényelmes benne lakni. Még egyszer: Csak ajánlani tudom!

 

Kedves kolléga!

Ha idáig eljutottál, és ha a fentebbi oldalakon szereplő szakmai anyagok, leírások, ismertetéseknek csak a töredékét olvastad, már akkor is elfáradhattál a rengeteg, sokszínű, átgondolt, magas színvonalú módszerek, tartalmak megismerésében.

Ha nézelődnél még és tovább figyelnél, tanulnál, akkor ajánlom még a SZETA facebook oldalait. Mindjárt hármat, mert nem is lehet egy oldalba besűríteni mindazt, amit végeznek. No és persze nem is lennének ők, nem is ők lennének, ha nem mindjárt három oldalon tudósítanának magukról. :-) :

Az Alapítvány oldala:

https://www.facebook.com/szetaeger/

Az alapítvány ismerőseinek oldala

https://www.facebook.com/groups/216128208726681/

A Szetás ösztöndíjas program oldala

https://www.facebook.com/groups/453400948085815/

és plusz egy, amihez szintén közük van:

https://www.facebook.com/groups/149352068751957/?multi_permalinks=796178094069348&notif_id=1548879453504311&notif_t=group_activity

Zárásként:

Itt, a végéhez érve, ha minden egyes bejegyzést, linket először áttanulmányoztunk, aztán elolvastunk alaposan, akkor már talán van, akad némi fogalmunk arról miképp lehet, miként is ajánlott megközelíteni ezeket a témaköröket. De csak „akad” és „némi”! Ugyanis a részletek, a felhalmozott tudás és tapasztalat abban a 30 évben van, amit a SZETÁSOK beleadtak ebbe a munkába. Ez az övék! Senki másé! És az én hozzáfűzni valóm csupán ennyi:

Így, lehet! Lehet így!


 

Egy megjegyzés a végére, szokásosan:

Dr. Farkas Zsuzsannát a SZETA Egri Alapítványának elnökét személyesen ismerem. Kapcsolatunk nem szoros, mondhatni ismerjük egymást. Közös bennünk az egymástól független pályánkon túl, hogy mindketten tanítottunk a SZIE – ABK Szociálpedagógia tanszékén, kezdetben szociálpedagógia, majd később szociális munka szakon. A SZETA Egri Alapítványával soha, semmilyen munkaviszonyban, szerződésben, munkakapcsolatban nem álltam. „Csak” ámulom - bámulom, csodálom, és rendkívül nagyra tartom mindazt, amit tesznek.

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

Budapest, 2019. 02. 10.                                                                                    Vajda Zsolt

                                                                                                                        szociális munkás

                                                                                                                        www.co-treme.hu

 

 vegere.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr9514609332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása