Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

A mindenes
Egyszemélyes Család-, és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai tevékenységei a koronavírus helyzet alatt

Így is lehet, lehet így is! 45.

1.png

 

Kedves kollégák!

Az alábbiakban egy háromezres település egyszemélyes családsegítő-, és gyermekjóléti szolgálat munkatársának általam megszerkesztett levelét olvashatjátok. A levél szövegéhez nem nyúltam, csupán pontokba szedtem a sűrű írást. A kolléganő bemutatja mit csinált, mit végez jelenleg is és mire koncentrál a jövőben a koronavírus helyzet alatt. Azt gondolom követendő minta az áldozatos munkája, proaktivitása és elkötelezett szakmai hozzáállása a jelenlegi helyzethez és helyzetben. Kicsit féltem is őt, vajon mennyi ideig bírja mind a feladatokat, mind az ezekkel járó felelősséget?!

De innen átadom a szót neki!

„Szia. Már egy hónapja gondolkodom, hogy megírjam neked ezt a levelet és "Szociális munka járványra készülve" címmel az alábbiakat. Hát, most megteszem. Tulajdonképpen azt is írhatnám, hogy a lakosságért, a bölcsőtől élethosszig.

Amit eddig elvégeztem:

  • Március első felében elkezdtem kidolgozni hogyan is működik az élet a közel 3100 fő lélekszámú településen ha ideér a vírus.
  • Lekértem az önkormányzattól a lakosság névsorát, utcanevek szerint. Majd Lekértem a 60 év felettieket külön.
  • Mindezeket megbeszéltem a jegyzővel, és a polgármesterrel, akik támogatták munkámat. A jegyző nagyon pontos, alapos, feltétel nélkül bízik és elismeréssel van a szakma felé.
  • Szóval, naponta összejöttünk,45 percre, jelzőrendszeri tagok és gazdálkodási kollégák, (konyha élelmezés vezető, hivatali kollégák.) Naponta gyarapodtak az ötletek.
  • Visszakanyarodva: Megkaptam a névsort. Készítettem egy nagyon egyszerű kérdőívet táblázatba szerkesztve. Egy lap egy utca teljes névsorral. Név, házszám, telefon. Kérdés igen-nem. Ha igen: V. (vásárlás) Gy. (gyógyszer) P. (posta) Egyéb: pl. gondozás.... 60év felettiek, és így tovább… Tulajdonképpen azt is írhatnám, hogy a lakosságot mind, a bölcsőtől egészen élethosszig.
  • Alapellátásban részesülők (klub, házi segítségnyújtás, étkezők, családsegítés, gyermekjóléti szolgáltatás) Aztán az ápolásra szorulókat, egyedül élőket. A fogyatékkal élőket. Mindenkit személyesen kérdeztük le.
  • Gyakorlatilag az egész települést felmértem. 5 ember (önkéntes) segített lekérdezni. Átlátható így az igény, rászorultság.
  • Ennek feldolgozása maximum most szerdára kész. (2020. 04. 07.) mert most is dolgozom rajta. Párhuzamosan mérem le a munka nélkül maradt vagy a zárlat miatt haza kényszerült réteget. Utóbbiak napi egy menzát kapnak. Még kitalálom hogyan lehet még jobban segíteni őket.
  • A 14 év alatti korosztálynál a gyermekorvos segített.
  • Az óvoda iskola korúaknál az iskolaigazgatót, vezetőt kértem meg hogy a pedagógusok segítsenek abban, hogy segíteni tudjunk.
  • Egyre nő az ellátottak száma. Folyamatosan bővül az önkéntes segítők száma.
  • Kidolgozásra vár az, hogy ha teljes zárlat lenne, akkor egy segítő önkéntes hány emberhez tud kijutni.

 

Összességében:

  • Kaptunk egy hangulati-, és helyzetképet a településről. Szóval szuper jó érzés, most itt a végére érve. Mindemellett vezetem az alapellátást, családot látogatok, ügyelek naponta. Jönnek is. Rendületlenül.
  • Közben egyre több telefon, feszültség, és sajnos bántalmazás, ami felerősödött....!
  • Az ügyek és a problémarendszer  szerteágazó: Családjukból kiemelt gyerekek, szegénység, alkohol,krízis,leányanya, több a daganatos,rákos beteg.... Nagyon fegyelmezetten kell beosztanom az időt az energiát....
  • Szóval a másfél hónap kemény munka naponta szinte estig. Aztán este család, éjjel papírmunka, adminisztráció.
  • Nehézség, hogy minden eddig felsoroltat úgy végzem, hogy a lehető legteljesebb mértékben betartsam a koronavírus miatti védelmi szabályokat. Maszk, (adományból és magunk varta) egyéb védőfelszerelés, gumikesztyű (adományból) aztán a másfél méter, nincs csoportosulás, stb… Csak a segítő munkatársam, aki segített abban hogy dolgozhassam....

Hát, dióhéjban ennyi. Kicsit össze vissza kalandozva a magam módján megírva. Akkor elküldöm most neked…”

 __________________________________________________________________________________________

Innen átveszem a szót és a szokásos kérésem a végén:

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

Budapest, 2020-04-07

Vajda Zsolt

Szociális munkás

www.co-treme.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr3515597514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása