Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

1 7
Egy hét. Napló a nyomorból, nyomorról...

Így is lehet, lehet így is! 47.

dia2_4.PNG

Az alábbi naplót emailben kaptam. Íróját egy évekkel ezelőtti e-mailjéből „ismerem”.

Nem írok hozzá semmit. Minden mondatom esetlen és felesleges lenne.

Köszönöm szépen az írást!

 _____________________________________________________________

Hétfő:

Giziék telefonáltak B-ről, ottragadtak 4 gyerekkel a rokonoknál, 17-en vannak egy lakásban, nincs ennivaló, a férje nem tud pénzt küldeni, Mondtam neki a szociális étkeztetést a gyerekeknek, nem tudott róla. Kérdezte, nem-e volna albérlet, mert amit ki akartak venni, azt visszamondták, Írtam a Református Szeretetszolgálatnak, küldjön nekik csomagot. 

Krisztike telefonált H-ból, hogy kellene neki egy varrógép, és varrna szájmaszkokat. A varrógépe elromlott. 

A segítő civil facebook-csoport összeállt, hogy az egyik   legszegényebb faluba valami élelmiszert vigyünk, felhívtak, hogy mit javaslok. 

Anikó felhívott, hogy csináljunk kampányt a vödrös vízivás veszélyeiről, (egy pohárból isznak), és mindenkinek legyen egy flakonja, azt népszerűsítsük. Azt mondta, a mobilommal csináljak felvételt, hogy mi a helyes, és mi a helytelen gyakorlat. 

Beszéltem az asszonyokkal, de őnekik jobban tetszett az az ötlet, hogy mindenkinek legyen a családban egy műanyag pohara, arra ráírják mindenki nevét, vagy rajzolnak rá valamit, és mindenki tudja melyik a pohara. Kérték, hogy kézmosáshoz, jó lenne minden családnak egy kis lavór. 

Kriszti felhívott, hogy mindent elolvasott a koronavírusról, és tartana felvilágosító előadásokat. 

De hogyan lehetne? Kérdeztem? A sportpályán kihangosítanánk, és az emberek 2 méterre lennének egymástól...akik hallgatják, 

Kedd: 

Megjött a püspök úr igazolása 5 személynek, hogy a kis falvakban önkéntes munkát végzünk. 

Felhívott Józsi, hogy a testvére meghalt, kellene pénz a koszorúra. 

Piroska néni sírva hívott, őt egy nyugdíjas asszony támogatja a nyugdíjából 20 ezer forinttal, mert a Piroska néni nyugdíjából von a bank és most késett a pénz. Piroska néninek nincs mit ennie, nagyon lefogyott, egyedül él egy kis faluban, saját gyermeke nincs. 

Este elmentem a 7- es vonatra feltenni egy szatyor élelmet, mindig más a kalauz, és a mozdonyvezető, a mozdonyvezető beteszi a kabinjába, eddig még mindig elvitték, és a faluban ahová megy a vonat, leveszik. Eddig mindig megengedték, és még mondják, hogy vigyázzak magamra, meg más kedves dolgokat. Ilyenkor mindig eszembe jut Illyés Gyula írása, hogy a magyar néplélek alapvetően nem gyűlölködő, és nem rasszista. 

A család, akiknek megy, naponta többször megcsörget, hogy visszahívjam őket, hogy melyik vonattal megy majd. Minden második nap megy a csomag. 

Most kértek gyógyszert is, mert Borika lázas beteg. a hidegben álldogált 3 óráig, és megfázott. Az eset úgy történt, hogy elvitték kihallgatásra, és este elengedték, de a vonat csak fél 10 kor ment. Addig kint fagyoskodott, mert nem volt váróterem. 

A másik gyerek is beteg, annak is kellett gyógyszer. 

dia3_2.PNG

Szerda: 

Eljöttek Zsoltiék, hogy mi lesz a szállítással, mert Pesten felajánlottak egy teherautó gombát, de kellene a benzinre pénz, Mondtam, hogy Anikót ne zaklassa, mert nagyon sok dolga van. 

Kimentünk L-ba, vittünk müzlit, gyerekruhákat, bébiételt, sós kekszet, rossz bútorokat tüzelni. Az autó nem tud felmenni a dombon, ezért az embereknek babakocsiban, és kézzel kell mindent felcipelni, A víz is messze van, ahonnan hordják. 

Örültek mindennek. 

A müzliből kaptunk több száz kilót, tápláló, de ízetlen, ezért a romák egy részének nem kell, ezért ki kell találni, hogy lehet ehetővé tenni, hogy mégis elvigyék, megdarálni lisztnek, vagy összekevertem mákkal, kakaóval, cukorral, és mondtam kóstolják meg, úgy nagyon finom. Tortát is lehet belőle csinálni. Csak sajnos ugye nekik nincs kakaó meg ilyenek, De többen mondják, hogy teába milyen finom, és az is igaz, hogy pár embernek ez az egyetlen tápláléka azóta, hogy hoztuk, páran azon élnek, nagyon tápláló azért. 

Eljön az idő, amikor csak ez lesz- szoktam humorizálni! 

Több ember bepánikolt, mi lesz. Sokan felhívtak.

Erik azt akarja fizessem ki a vonatjegyét a rokonokhoz, mert a falujában nincs internet, és nem tud tanulni, és meg fog bukni, azt mondja igazolatlan órának veszik, és elveszik a családi pótlékot,  

Egy anyuka felhívott, hogy a feladatokat megkapták, de a szülők egy része analfabéta, nem tud segíteni a gyerekeknek, Nem lehetne-e, hogy önkéntesek segítsenek a gyerekeknek a feladatot megoldani.

Egy tanítónő telefonált, hogy nincs laptopja, és a mobil telefonja elromlott, nem tudja az órákat leadni a gyerekeknek.

Egy kismama élettársa, aki szülni fog bejött a B. térre, szerencsére szereztünk babakocsit, és bébiruhákat. nagyon örültek, A távolsági buszon nem kérték a jegyet. Én vittem ki a babakocsival a sok ruhát. Kiderült, a telefonjukat meg kell javítani, a babakocsit leadtuk a csomagmegőrzőben, és a fiam megjavította a telefonjukat.

Sokan kértek gyógyszereket, de nem tudtam szerezni, 

Egy férfi az epilepszia gyógyszereihez nem jutott hozzá, mert Pesti illetőségű, rohamot kapott, a feleségét véletlenül a roham során megütötte, így kerültek be végül a kórházba.

Józsi volt munkatársam sajnos alkoholista lett, el kellett jönnie a munkásszállásról, diplomás ember, de iszik sajnos. 

Mondtam menjen a hajléktalan szállóra, mert megnyitottak egy helyet azoknak, akik most váltak hajléktalanná.  A lakását az alkohol miatt vesztette el. 

Az orvos felajánlotta, hogy fél évig lehet N-en, rehabilitáción, először belement, de aztán mégsem ment el. Azt mondta felvették T-be, dolgozni, megvettem neki a vonatjegyet, de vissza kellett jönnie, mert a járvány miatt mégsem indult be a munka. 

Éjszaka csengetett. Tudja a címemet, mert munkatársam volt. 

Nem tudtam beengedni, sajnáltam, mert hideg éjszaka volt. Egész éjjel csengetett, senki sem ébredt fel. csak én. A lépcsőházban nem fagy meg, gondoltam. Több sms-t küldtem neki, menjen be a szállóra, az erőszakmentes kommunikációt gyakoroltam. Semmi bántót és hibáztatót nem írtam, csak építőt, vagy énüzenetet.  Pár nap múlva klasszikus, hajléktalanként, nagyon elhanyagolt emberként ittasan ment az utcákon. 

Ő, aki olyan értelmes szép fiatalember volt, sajnáltam. 

 A püspök úr kifizette a benzint, és tudtunk hozni egy teherautó ruhát és némi élelmiszert Pestről. 

A püspök úr titkára telefonált, hogy átküld 100 ezret, vásároljak be 10 családnak, a válságövezetben. Mondtam, hogy S. Józsinak meghalt a testvére, neki is kellene. 

Nincs autóm, és nem tudom, hogy fogom kivinni.  A református lelkész szokott segíteni, de egy ideje nagyon feszült, ideges, leterhelt. Még egy villanyszerelő szokott segíteni, aki presbiter. Ha más nem, vonatra fogjuk feltenni a csomagokat, nem tudom, hogy lesz. 

Most sok ember nem vállalja. 

Csütörtök:

Eljöttek P-ék, hogy van egy teherautó gomba Pesten, a gyártó ingyen ideadja, de nincs pénz benzinre, Mondtam, hogy én nem tudok szerezni, a püspök úr most adott, és Anikót sem lehet terhelni. 

Mondták, szerezzek T-ból, de mondtam, hogy az is nehéz, mert a legutóbbi család akinek a lakbérét kifizették, mert kisgyerekkel az utcán voltak, nem szerzett a főbérlőtől aláírást, hogy átvette a pénzt. 

Mondtam, hogy én belefáradtam az adományszervezésbe. Próbálják meg ők is, de azt mondták nem tudják kezelni a facebookot.  Esetleg e-mailen tudnának. 

Az Egyesület, akikkel együtt dolgozunk, kiállította az új utazási papírokat, ennek sokan örültek. Az utcán minden alkalommal találkozom olyan emberrel. aki ennivalót kér. Szerencsére többször volt nálam sóskeksz, vagy müzli. 

B-ből bejött egy család busszal, felpakoltam nekik müzlit, kekszet és bébiételt, elvitték, 

Váratlanul megkeresett egy S.-i barátnőm, csinálna gyűjtést, talán mégis el tudjuk hozni a teherautó gombát?

dia4_2.PNG

Péntek:

 Az E -i Penny- ben bevásároltunk 10 családnak, az adományból. sikerült jó dolgokat venni, egy ismerős kivitt minket a pályaudvarra, 500 ft-ért, és a vonatra feltettük a szatyrokat. Az állomáson már vártak, sokkal többen, mint ahány csomag volt sajnos, de nem lett vita vagy veszekedés, hála Istennek, felírtam a neveit, akik nem kaptak, hátha majd legközelebb sikerül. A Református Szeretetszolgálat először azt írta segít, írjak telefonszámokat, elkezdtünk örülni, aztán azt írta mégse segít, mert csak azoknak a családoknak tudnak segíteni, akiknek az élethelyzetét a vírushelyzet negatívan befolyásolja. 

Hát mindenkinek rossz ez, gondoltam. 

A hajléktalan volt kollégám felhívott, józanul, hogy éjjel talált egy kitett ágyat, azon alszik, van pokróc is, és munkát is talált egy kertben, napi pénz, és kaja van. Örültem. 

Szombat: 

Ma korán reggel elindultunk S-be, egy teherautó ruhával. Barátnőm, és kolléganőm régen ott tanított, és onnan ismerjük ezt a falut, ahol 2 telep van. Jó minőségű ruhát vittünk, könyveket és müzlit, de csináltam a müzliből nagyon finom édességet, hogy megmutassam mit lehet belőle csinálni mákkal, lekvárral, vagy kakaóval....

A faluban 2 cigánytelep van, mind a kettőn osztottunk, az ismerős családnak megmutattuk, hogy mit lehet csinálni a müzliből.

A ruha nagyon jó minőségű volt, csecsemőruha, és gyerekruha. A gyepen leterítünk egy nagy plédet, és arra tesszük ki. Jöttek, mondtuk tartsuk meg a távolságot, a járvány miatt. Régi ismerősök jöttek, a tanárnőt, aki küldte nagyon szerették, Pár gyerek a könyveknek is örült. Egy kisfiú egy bibliát talált, örült neki. 

A falu csodálatos fekvésű. 

Oda akarok elmenni egyszer, mutattam a dombon levő várromra. A mellettem álló cigány ember megígérte, hogy egyszer megmutatja az utat, ha kirándulunk. Már a bronzkorban település volt itt, és az Árpád-korban, mondta, Kicsit meglepett, milyen jól tájékozott. Attila fejedelem a barlangban hagyta az elhunytakat 3 napig, hogy az elhunytak lelke a kürtőn keresztül menjen fel az égbe...Ezért hívják Léleklyuk barlangnak mondta. Sokat tudott a hely mondáiról. 

A barátnőm, aki ide küldött minket, telefonált, hogy az éjjel betörtek hozzájuk, mélyen aludtak, a kutyát elhallgattatták valamivel, és elvitték az egész élelmiszertartalékot, a kislánya összes cipőjét, a készpénzüket, és még sok mást. Szerinte azért, mert a cigánytelep, aminek a szélén laknak éhezik, és tegnap sokan látták, hogy az önkormányzat teherautója hatalmas csomagot hoz nekik, mert ő tanítónő, és rászoruló, és sokan mondták, hogy nekik mért nem hoznak? 

Most az a csomag teljes egészében eltűnt. 

Az S- i cigánytelepen is megtudták ezt, sopánkodtak, és nagyon sajnálták. Mondta egy férfi, hogy szól a P-i rokonainak, kerítsék kézre a fickót, aki elvitte, és követeljék tőle vissza. 

A gyülekezet lelkésze telefonált izgatottan, ahová járnak, és holnap bevásárolnak nekik. 

Az osztás jól sikerült, sokan tudtak jó dolgokat elvinni. 

Az ismerős család meghívott ebédelni, babgulyás volt, nagyon finom. A nagyobb fiúk az apjukkal dolgoztak egész nap egy ház-felújításon. 

Busszal utaztam haza, a Rehab üzem dolgozóival beszélgettem, mondták, hogy a munka során műanyagot égetnek, és nagyon egészségtelen, most halt bele valaki ebbe, mert be kell lélegezni a vegyi anyagokat, nincs elszívó berendezés. 

Csak halkan merték elmondani, hogy más ne hallja. 

___________________________________________________________________________________________

 

Kedves olvasó, kolléga!

Kérésem, kérdésem a szokásos:

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

Budapest, 2020-04-10

Vajda Zsolt

Szociális munkás

www.co-treme.hu

dia5_1.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr915602086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása