Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

Van egy sztorid?
Történetek a szociális - gyermekvédelmi szférából

Így is lehet, lehet így is! 55.

nyito.png

Kedves kollégák!

Az alábbi írás előtt, engedjetek meg pár sorral több bevezetést, mint tettem eddig:

Az írás egy szörnyű dilemmáról szól. Nem, nem etikai dilemmáról. Hanem a lehető legteljesebb emberi és szakmai dilemmáról.

…Mert mi van, ha csak gyanú? Ami belőlem fakad. Neveltetésemből, szocializációmból, kultúrámból, emberi és szakmai tapasztalatomból, abból a világból, mely körülvesz, melyből akár naponta érkezik ilyen szörnyű hír és én belefutok az ilyen hírekbe. Vagy az életszerepemből. Szülő vagyok, testvér vagyok, barát vagyok. Óvó – féltő ember vagyok. Nem folytatom…

És mi van, ha nem gyanú? Ha éleslátásom, tapasztalatom, szakmai – emberi figyelmem érzékeli, észreveszi, meglátja. Hogyan tovább? Hogyan támasszam alá mindazt, amit érzékelek, érzek, látok, és igen, meggyőződéssel állítom, hogy tudom is. Csak éppen hogyan támasszam alá? Miként bizonyítsam? Hol kezdjem, hogyan folytassam? Mit tegyek? Nem folytatom…

A fenti képet látva ki, mit gondol?

Ki látja úgy, hogy ez a szelídség páratlan pillanata és ki látja úgy, hogy ez a veszély maga?

A történet írója anonimitást kért!

______________________________________________

 

A gyanú

Ti, hogy látjátok? Igen vagy nem?

Clarissa nővére, majd Clarissa, utána a húga, jelenleg pedig egy még fiatalabb gondozottam jár Pali bácsihoz segíteni a házimunkában.

Többször hallottam pletykaszinten, hogy Pali bácsi pénzt ad a kislányoknak, hogy simogathassa őket, meg ki tudja még mit nem csinál velük. Vállalni senki sem akarta a törvény előtt a tanúskodást... A hallottak alapján elképzeltem egy öreg, remegő kezű, ráncos apókát, aki nyálcsurgatva símogatja kislányok „bimbózó melleit...” Undorodtam tőle!

Kati nevelőanyja is panaszkodott, hogy a kislány sokszor jár oda segíteni. Utolsó alkalommal mind a három testvér ott volt Pali bácsinál, amikor az öreg megkérte Katit, hogy vágja össze a húst vacsorához. A két fiút hazaküldte... Kérdeztem a nevelőanyát, hogy hajlandó-e tanúskodni ez ügyben. Nem akar ő haragot senkivel, mondta, de kérdezzem meg a gyerekeket. A két fiú nem tudott semmi újat hozzátenni, Kati pedig azt is letagadta, a többiekhez hasonlóan, hogy ott járt. Semmit nem mondott Pali bácsiról, még azt sem, hogy ismeri-e, pedig naponta beszélgetek a kislánnyal, és jóban vagyunk. Sajnos semmit nem tudok tenni, de majd beszélek Pali bácsival, ígértem meg a nevelőanyának.

Másnap két gondozottam jött az irodába egy egyenruhás, ötven körüli férfival. Azt hittem, hogy a pártfogójuk. Mint mindenki elé, eléjük is széles mosollyal mentem, kezet fogtunk, bemutatkoztam, ő is: S. Pál vagyok, hallottam, hogy beszélni akar velem...

Rögtön beugrott, hogy ki ő! Mosolyom kínos vigyorgássá torzult, minden erőmre szükség volt, hogy ne üljön ki az arcomra az undor, hogy legszívesebben kitaposnám a belét, letépném a heréit, kinyomnám a szemeit, de először is levágnám a két kezét...

Ezzel az emberrel fogtam én kezet!? Az ártatlanság vélelme... mondogattam magamban.

Foglaljon helyet, mondtam, és leültünk.

- Tényleg beszélni szerettem volna magával. Milyen egyenruha ez?

- Biztonsági őr vagyok, holnap megint elutazom két hétre, mondta.

- Tudom miért keresett, de nem kell elhinni mindent, amit az a sok vén asszony pletykál!

- Mit nem kell elhinni?

- Hát azt, amit mondanak rólam!

- Miért? Mit mondanak?

- Tudja azt maga nagyon jól! Hogy molesztálom a kislányokat. Melyik hazudott magának? Mert ezek mind hazudnak!

- Nekem egy kislány sem mondott semmit, nagyon rájuk lett ijesztve...

- Ez nem igaz, én nagyon szeretem őket! Csak segíteni járnak hozzám, tudja nincs asszony a háznál...

- Miért nincs? Válogathatna a faluban is, hiszen sok özvegyasszony van.

- Próbáltam én sokkal, de mindegyik kiálhatatlan.

- Azt hallottam, hogy pénzt is ad a lányoknak.

- Hát persze! A magamfajta egyedülálló embernek, akinek nincs senkije, még egy jó szóért is fizetnie kell, váltott érzelgősre, még a szeme is könnybe lábadt, de közben leste a hatást.

- Úgy hallottam, hogy nem csak jó szót kér a gyerekektől!

- Hát még mit?

- Azt mondták, hogy simogatja is őket!

- Hát persze, hogy megsimogatom! Mondom is neki, hogy jólvan angyalom, ezt jól csináltad, és megsimogatom a fejit, a vállát. Hát ez is baj? És mutatja rajtam jó erősen, hogy hogyan simogat.

- Undorodva félrehúzódom, és kinyilvánítom, hogy nem szeretem, ha idegenek simogatnak. Én úgy hallottam, hogy nem csak ennyit művel velük!

- Hazudnak!! Hazudnak, irigykednek!!! Hár bizonyíccsák be!- és lilul a feje.

Nyugtatóan mondom, hogy én elhiszem, hogy ez mind igaz, de jobban tenné, ha felnőttek szolgálatait venné igénybe a ház körüli segítésnél. Felvilágosítottam, hogy mi várna rá, ha tényleg megtenné azt, amivel vádolják.

- Én nem csináltam semmi rosszat! Kérdezze meg a gyerekeket! Különben is, amit csináltam azt mind az apjuk tudtával csináltam, mert az küldte oda őket!!

NEM BÍROM TOVÁBB!! Felállok, indulok kifelé, jön ő is... Örülök, hogy befáradt, majd többször beszélek a kislányokkal, hogy ne rágalmazzák, "fenyegetem" meg. Egyik kezemmel fogom az ajtót, másikkal mutatom az utat.

- Majd többször bejövök beszélgetni!- mondja.

- Örömmel látom válaszolom, majd gyorsan becsukom az ajtót.

- Hányingerrel küszködve vakarom le arcomról a rámerevedett " mosolyt".

Örömmel látom... örömmel látnám... a cellában...

________________________________________________________

zaro.png

Kedves kolléga!

Korábban többször próbálkoztam megszólítani a szociális – gyermekvédelmi területen dolgozó kollégákat, hogy írják meg egy napjukat. Annak bármilyen vetületével, bármilyen megközelítésével.

Erről szóló felhívásaim közül a legutóbbit itt olvashatjátok:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/2020/04/15/a_szocialis_szakember_egy_napja_felhivas

Bár volt olyan írás, melynek „látogatottsága, olvasottsága” az index blog címlapra kerülésének köszönhetően 10.000 azaz tízezer fölött járt, kezdeményezésem nem volt sikeres. Nem érkeztek írások.Most újra próbálkozom, ám más formában.

Van egy sztorid? A munkádról, a szakmádról, sikeredről, kudarcodról, humoros történetről, szomorú történetről, felkavaró történetről, ironikus történetről. Egyszóval bármilyen történetet szívesen teszek közzé. Formai megkötést nem tennék. Sztori, történet, novella, helyzetleírás, bármit elfogadok és veled egyeztetve közzé is teszek itt a blogon. Ha névvel vállalod, kitűnő, ha anonimitást kérsz, természetesen azt is elfogadom.

Cím, ahová írhattok:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

A tárgyban írjátok ezt: Van egy sztorid?

________________________________________________________

A szokásos kérésem a végén:

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

 E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

Budapest, 2020-08-31

Vajda Zsolt

Szociális munkás

www.co-treme.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr9016182724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása