Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

5 x 320 fő – egy jó gyakorlat

Így is lehet, lehet így is! 103.

rendezveny_1.jpg

Ajánló:

Szakmai műhelyeken, képzéseken, tréningeken visszatérő téma:

  • A szakmaközi kapcsolatok, együttműködések számának, minőségének fejlesztése
  • A gyermekvédelmi jelzőrendszeri együttműködés hatékonysága
  • Az ügyfelek elérése
  • A település lakosságának elérése
  • A szülői csoportok előkészítése
  • Az óvodai, iskolai szociális munka szolgáltatásainak terjesztése

Egyszóval, az adott intézmény és/vagy szakmai csoport tevékenységeinek bemutatása, népszerűsítése és a kapcsolatépítés mind a szakemberek, mind a családok felé.

Általában arra a megoldásra jutunk, hogy kicsiben kell kezdeni. Szakmai fórumok, kiselőadások, műhelyek szükségesek, melyeken a társzakmák (pedagógus, védőnő, pszichológus, stb…) és a szülők, családok részt vesznek. Előbbiek felkért előadóként, csoportvezetőként, műhelyvezetőként, utóbbiak pedig meghívottként.

A Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ Óvodai és iskolai szociális munkásai nem aprózták el. Nem kicsiben gondolkodtak, hanem nagyban!

Kiváló közösségi programsorozatot terveztek – szerveztek – valósítottak meg. Kitartó, lelkes, kreatív munkával. Mind a társszakmák képviselői, mind az ügyfeleik, és leendő ügyfeleik részére. Csak gratulálni tudok... Meg is teszem: GRATULÁLOK! 

És át is adom a szót nekik...

Írásuk gazdagon fotódokumentált, az egyes fotók után a szöveg folytatódik!

_________________________________________________________

Kedves Kollégák!

A Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai is iskolai szociális munkásai nevében szeretnék veled/veletek megosztani egy általunk életre hívott közösségi programsorozatot. Az eddig elért „sikerekre” nagyon büszkék vagyunk és a folyamatos pozitív megerősítéseknek pedig mérhetetlenül örülünk. Reméljük, hogy esetleg ötletet tudtok meríteni a mi kis történetünkből.

Mindenki, aki ezen a területen dolgozik, tapasztalja, hogy mennyire nehéz elérni a szülőket akár óvodáról, akár iskoláról legyen is szó. Ez nekünk is nagy fejtörést okozott anno, amikor elkezdtük a munkát. Ezt a nehézséget áthidalva szerettünk volna egy olyan szülőknek szóló programsorozatot elindítani preventív jelleggel, ami érdekes, hasznos, informatív és gyakorlatias. Több alkalmas programsorozat vízióját álmodtuk meg, melyek közösségfejlesztő ereje is lehet. A témák tekintetében elsődleges volt, hogy szülőknek szóljon, aktuális legyen, közérthető és kapjanak a megjelentek gyakorlati tanácsokat is. Az is célunk volt, hogy ezek a programsorozatok ingyenesek, mindenki számára elérhetőek legyenek, így a gondozott családjainkból is el tudjanak jönni rá a szülők. Az is biztos volt, hogy ezt nem mi fogjuk megtartani, hanem szerettünk volna olyan neves, a szakmában is elismert előadókat elhívni, akiknek a neve hallatán sokan felkapják a fejüket és eljönnek meghallgatni őket.

Az álmodozások után rá kellet térni a finanszírozási nehézségekre is. A programsorozat ötlete tetszett a vezetőségünknek és zöld utat adtak nekünk a szervezésre. Az első programunkat így a saját intézményi költségvetésünkből kigazdálkodott pénzből tudtuk megvalósítani. A további tervekhez viszont ez már kevésnek bizonyult, így a fenntartóhoz kellett fordulnunk és az intézmény vezetősége igényelt anyagi keretet a megvalósításra. Nagyon szerencsés módon ezt jóvá is hagyták, így lett annyi anyagi forrásunk, hogy több előadó is meg tudtunk invitálni.

Miután a tervek és a pénz is adott volt már csak a hol? - kérdést kellet megoldanunk. A mi intézményünk befogadó képessége korlátozott, nincs nagy konferencia termünk, ahol nyugodt szívvel véghez vihettük volna ezeket az eseményeket, úgyhogy egy szívességre volt szükségünk, mégpedig a Kovács Máté Városi Művelődési Központ segítségére. Az intézményünk jó kapcsolatot ápol a Művelődési Központtal, így az intézményvezetőnk közbenjárásának a segítségével szabaddá tették számunka a helyet a programjainkhoz. Ennek terembérlési költsége nem volt, amiért végtelenül hálásak vagyunk.

A tényleges szervezési feladatok elkezdődhettek, kitalálunk egy nevet ennek a programsorozatnak: 

HatéKony SZülőK programsorozat (HKSZK - intézményünk nevének rövidítése, egy kis szójátékkal).

Felkerestünk elég sok szakembert, aki a témában mostanában előadásokat tart és vártuk, hogy ki az, aki elsőként vissza jelez és elfogadja a meghívásunkat. Miután találtunk előadót, megbeszéltük a céljainkat és ajánlott nekünk megfelelő témát is. Szerződéskötések történtek minden részről, és azután megkezdtük az esemény promotálását, plakátot készítettünk, ingyenes regisztrációs jegyeket gyártottunk, Facebook esemény hoztunk létre, minden fórumon, helyi „anyukás” csoportba megjelentünk vele. A hely ahova szerveztük az eseményt 320 főt tud befogadni, így mindenképpen arra jutottunk, hogy egy ingyenes regisztrációs jegyet készítsünk, hogy mindenkinek legyen ülő helye. A jegyek osztogatásában is próbáltunk tudatosan gondolkozni és a javunkra fordítani a helyzetet. A jegyeket csak tőlünk lehetett beszerezni, ehhez pedig személyes kontaktusba kellett velünk kerülni. Mindannyiunk vitt ki az intézményeibe jegyet, így a szülők, pedagógusok, bárki, akit érdekelt az előadás tőlünk személyesen tudta ezt átvenni. Ez remek alkalom volt mindannyiunk számára, hogy kapcsolatokat építsünk, beszédbe elegyedjünk olyanokkal is, akikkel egyébként nem lenne alkalmunk. A kezdeményezést nagy örömmel fogadták és elég gyorsan el is fogytak a jegyek. Az előadások után pedig újfent volt lehetőségünk mindenkivel megbeszélni kinek, hogy tetszett stb. így elég sok új szülő illetve pedagógus került velünk közelebbi kapcsolatba, akivel beszélhettünk a munkánkról is.

Az első programunk nagyon nagy sikert aratott, Tari Annamária pszichoterapeuta volt a meghívott vendégünk és „Az online tér és a közösségi média hatása a gyereknevelésben és a családi életben” volt a témája. Egy másfél órában hallgattuk meg az előadását, tehettek fel kérdéseket a megjelentek, majd dedikálás és könyvvásárlásra is volt lehetőségük a vendégeknek. Az esemény után természetesen sokan ott maradtak, elindultak beszélgetések a vendégek között. Sok szakember, pedagógus is ellátogatott hozzánk, lehetett kapcsolódni sok ponton a szakmának is egymással és szülőknek is szakemberekkel stb...

tari_a.jpg

A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, mindenkinek nagyon tetszett az ötlet és hiánypótlónak találták és már másnap azt kérdezgették tőlünk úton útfélen, hogy mikor lesz a következő és kik lesznek a vendégek. Mi ezen felbátorodva gőzerővel szerveztük ezeket az eseményeket.

A második alkalommal Polus Enikő mentálhigiénés szakember, író jött el hozzánk az előadása címe: Érzelmi gyermeknevel-ÉS?

polus_e.jpg

Harmadik alkalommal Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus fogadta el a meghívásunkat és az előadása címe: A magabiztos szülő titka: a szülői önismeret volt.

bojti_a.jpg

Negyedig alkalommal sikerült Pál Feri atyát római katolikus papot meghívnunk, mindenki nagy örömére ő arról beszélt: Hogyan segítsünk magunknak és másoknak. A hatékony segítés jellemzői.

palferi.jpg

A legutóbbi eseményünkön pedig Dr. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus volt a meghívott előadónk, akinek a témája pedig az volt, hogy: Miért fontos az érzelemszabályozás? Nehézségek és lehetőségek gyermek és felnőttkorban.

dr_mogyorosy.jpg

 

Amíg lehetőségünk van rá, addig szeretnénk ezt a sorozatot tovább folyatni, mert egy remek közösségi programnak tartjuk, amiből nem csak a szülők, de mi is rengeteget tanulunk és profitálunk. A visszajelzések számunkra nagyon pozitívak, várják, igénylik a szülők, szakemberek. Ötleteket kapunk, hogy kiket szeretnének még látni, hallani. A szülők részéről nagyon sok olyan történetet halottunk, hogy egy-egy ilyen alkalom után úgy mentek haza, hogy valamiben megvilágosodtak, aha-élményük  volt, jó tanácsokat fogadtak meg, változtatni tudtak valami a gyermekükkel szemben stb.

rendezveny_2.jpg

A pedagógusok és más szakemberek részéről is csak megerősítést kaptunk és gratulációt, ők is gyakran elmondják, hogy mennyire hasznos volt hallani egy-egy előadót, várják a következő alkalmat. Az eseményeken már szinte látjuk, hogy bebetonozott helyek vannak, ugyan azok az emberek jönnek el, majdhogy nem ugyan arra helyre is ülnek. Szépen összekovácsolódott egy kis közösség, akik fontosnak tartják a tudatos gyermeknevelést. Azt gondoljunk, hogy nem feltétlen mindig a hátrányos helyzetű kliensekre kell súlyozni a programokat, lehet, hogy pont azok a szülők nagy százalékban nem jönnek el, akiknek jó lenne mindezeket hallani és befogadni, de számunkra ez is nagyon öröm és boldogság, hogy van egy olyan közösség, aki erre nyitott, befogadó, és aki profitál az általunk szervezett előadásokból.

Üdvözlettel:

A Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ Óvodai és iskolai szociális munkásai

Hajdúszoboszló, 2023. 06. 02. 

____________________________________________

 

Kedves szociális, gyermekvédelmi területen dolgozó kolléga!

Szokásos kéréseim a végén:

Ez a blog szakmai-módszertani jó gyakorlatok megosztására jött létre. Az első, mintegy 30-40 írás, ilyen tartalmú. Ezért:

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, mert példaadónak, jó gyakorlatnak tartod, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy email a lenti címre. Szimpla leírásokat is várok, de még jobb, ha link, honlap, fotó, videó, valamilyen dokumentum is rendelkezésedre áll. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható. Ezek hiányában is írj, oszd meg tudásod, tapasztalatod, adj hírt szakmai–módszertani megoldásokról, eredményekről, innovatív, kreatív megvalósításokról.

Mindezeken túl a "Van egy sztorid?" és a "Szociális szakember egy napja" sorozatokba is várom írásaitokat.

A sorozatok elnevezései - szándékaim szerint - magukért beszélnek. De ez csupán a téma, a forma. A tartalmat ti adjátok.

Legújabb sorozatom, az „Egy csónakban evezünk!” címet viseli. Ebben olyan írásokat várok, melyek a szakmaközi együttműködésről szólnak az oktatás-nevelés, a szociális-gyermekvédelem, és az egészségügy területei között.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

Email, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

Budapest, 2023-06-03

Vajda Zsolt

Szociális munkás

www.co-treme.hu

Az írásban szereplő képek a szerzők fotói.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr8418138138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása