Így is lehet, lehet így is!

Módszertani szerszámosláda szociális - gyermekvédelmi szakembereknek

Van egy sztorid?
Történetek a szociális - gyermekvédelmi szférából

Így is lehet, lehet így is! 58.

8_nyito.png

Kedves kollégák!

Az alábbi történetet olyan személy írta, akinek már megjelent itt a blogon más írása is! Hasonlóan, mint ez, ott is hitelesen dokumentálva (gyakran percről – perce, napról – napra) a mélyszegénységben élők helyzetét, mindennapjait. Egyszerűséggel, a tényekre, emberekre, helyzetekre, életekre szorítkozva.

Az az írás itt olvasható:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/2020/04/10/1_8706

 A most következő dokumentum ugyanolyan napló, híradás, onnan, ahonnan már nem érkezik ilyen… ahhoz túl „messze és mélyen” van, vannak az ott élők.

A neveket megváltoztattam.

Minden mást az írásban változtatás nélkül teszek közzé!

 

Töredékek a nyomorból, a nyomorról…

 

Magyarország különböző részei között merőben más gyakorlatok alakultak ki, itt Borsod megyében csak a legeslegvégső, legvégső esetben viszik el a gyerekeket, ez egyrészt jó, mert nincs meggondolatlan elvétel, másrészt rossz, hogy a gyerekek sok évig védelemben vannak úgy, hogy védelmükre valójában semmi sem történik, tehát folyamatosan veszélyeztetve vannak.

Egy súlyos eset: Egy asszony 29 éves 3 éves szinten levő, mentálisan retardált lányát neveli, akinek 24 órás felügyelet kell, szegény család, az asszony teljesen kimerült az alváshiánytól, a vízhordástól, külterületen laknak, egy hegyen, a tető, ukrán pala most a vihar miatt lement a tetőről, áznak, még van egy enyhe fogyatékos 11 éves kislány, az iskolába jár. De jelenleg nem kap ebédet, csak ha meglesz a határozat. Az apának, egyik lábát levágták, és most a másik lába is veszélyben van. A férj és feleség 30 éve házasok, 20 éve ismerem őket, és az egyetlen egy jó, hogy ebben a sok bajban kitartottak egymás mellett, szeretik egymást, és amennyire lehet támogatják. Mert sajnos az a tapasztalat, hogy az egyik szülő magára hagyja a másikat, ha fogyatékos gyerek van.

És ebben az esetben ez egy óriási erőforrás, hogy a szülők összefognak.

Most a 3 éves szintén levő retardált kislány állapota súlyosan romlott, tünetei, roham kapja el, a szája remeg, nem érteni mit beszél, agresszív, követeli az ételt, követeli a vizet, eddig magával vitte az anya, de már nem tudja magával vinni, ha nem kap meg valamit agresszív, csak vele tudott közlekedni az anya, a hatósági igazolvánnyal. 3-szor volt kórházban a közelmúltban, de csak 2- 3 napra. Azt mondták , hogy elintézik neki a helyet Izsófalván, és Hejőbábán, és emiatt leállították a családnak az ápolásit,. és a családi pótlékot. Tehát most nem kapnak. Korábban a kislány ápolására 90 ezret kaptak, és abból éltek, Az apa a fél lábára 22 ezret kap. De most a 90 ezer, amiből éltek, kimaradt, Amíg a lány nyugodtabb volt, az anya tudott közmunkát vállalni, de most nem tud. Tehát rettenetes a helyzet, a vizet nagyon messziről kell vinni, a szomszéd 4 ezerért megengedi, hogy az ásott kútból vegyen, de enélkül nem...Az utóbbi napokban nem tud aludni a kislány, nagyon nyugtalan, nem hagyja a családot aludni, Rivotrilt ripedont Haloperidol t írtak neki, és kemadrin, risperdalt a papírokon ezek vannak, de e ezek közül csak 2 van közgyógyra, és nem tudták a többit kiváltani… Láttam a kislányt. szerintem a súlyos elvonási tünet van, kényszermozgások, extrém nyugtalanság, azért van mert a kórházban felírt gyógyszerek egy részét nem tudták kiváltani. Az édesanya nálam volt, 2 napja nem aludt, mondta, a gyerektől nem lehet, mondtam pihenjen le valahol, mondtam neki, napközben, ha a férje otthon van Ildikóval, és a kisebb gyereket lehozza iskolába valahol aludjon. De nem mer, mert egyszer a népkertben egy padon aludt, és 20 ezerre büntették. De ez szerintem ez jogtalan. A kislány fogai fájnak, majd kell vinni a szájsebészetre, 8 foga lyukas, a beutalót a kislány eltépte.

Több esetem volt hogy a családnak akinek fogyatékos gyermeke intézeti elhelyezése várt, az ápolási és a családi pótlék le volt állítva, és így vártak hónapokig. 

 Egy másik eset: 

Nagyon megrendültem egy családon, az apát felesége elhagyta, és egyedül neveli 22 éves, somatomotoros-mentálisan súlyosan retardált, epilepsiás, microcephal lányát, Ivettet. A kislány, bár 22 éves, kislánynak látszik, nem tud járni, pelenkázni kell, és szondán át tápszerrel kell táplálni.

Az apa évek óta egyedül gondozza a kislányát, Ő maga is enyhe fokban fogyatékos, és epilepsziás. A kislányon látszik a szeretet, és az, hogy érzelmileg nincs elhanyagolva. Nagyon szereti a zenét, és az ágyban fekve tud " táncolni" mozogni a zenére. 

Az apa a kislány mellett egyedül nevelte még további 2 lányát is, miután a felesége elhagyta őt. A 14 éves Szidóniát, és a 10 éves Ramónát. Velük lakott még egy nagykorú lány is,

Sajnos a 14 éves Szidónia sokat mulasztott az elmúlt évben, ennek több oka is van: Nemcsak a gyerek a hibás: Az iskolába való eljutás nehéz, nincs iskolabusz, és a távolsági buszvezetők egyike rasszista, emiatt csak tökéletes ép bérlettel engedi felszállni a gyerekeket, holott mindenki tudja, hogy az iskola veszi a bérletet, de a bérletszelvény a faluban, mint az egyetlen személyes tárgy, a gyerekek kiemelt agressziójának van kitéve: Egymásét összetépik, és elveszik. 

Az iskolából sok tanár hiányzik, hiányzanak a tanszerek. Ilyen iskolába nem vágynak a gyerekek, de a zeneiskolába, amit a Baptista Egyház tart, délelőtt is, iskola helyett is, ott vannak, tehát ez mutatja, ha lenne olyan iskola, ahol más viszonyok vannak, oda járnának. 

Az apát megbüntették a hiányzás miatt, Szidóniát védelembe vették. A családi pótlékát elvonták. 

A lehetetlen helyzet miatt, Szidónia elment anyjához Rudabányára, és vele ment a 10 éves kishúga Ramóna is. Szidónia ott " Férjhez ment" élettársi kapcsolatba lépett, az élettársa dolgozik, az anyósa szereti, és jobban élnek. A rendőrség keresi, mert még tanköteles. 

Tehát az apa egyedül maradt a súlyos fogyatékos Ivettel. Őt ápolja. Az apa régebben a közfoglalkoztatásban dolgozott, egy éve álláskeresési ellátást igényelt, de az iratokat nem nyújtotta be, és elutasították, Ebben közrejátszhat, hogy az apa nem tud írni és olvasni, mert enyhe fokban értelmileg akadályozott. Ehhez hozzájön még az, hogy 2010 - ben koponyacsonttörést szenvedett, aminek maradandó tünetei maradtak.  

A bíróság Ivettet 2018 nov. 21-én cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alá helyezte.  A gondnokot csak egyszer látták. Ha jól értettem az apa szavait, a bíróság azért rendelt gondnokot Ivett mellé, nem őt, betegségei miatt alkalmatlannak tartják a gondozásra, Ha jól értettem. Illetve folyamatban van Vivien intézeti elhelyezése. 

Mindenesetre az apa családi pótlékot Ivettre 2 hónapja vagy régebben nem kap. Úgy tudja, azt egy gyám kapja. 

Igaz, a gyámügyis Julika minden hónapban kihozza a kislány pelenkáját, és a tápszert, ez közgyógyra ingyen jár a kislánynak.

Emellett a helyi speciális iskola igazgatója jószívűségből minden nap 2 ebédet vitet a családnak. Pénzt viszont egyáltalán nem kapnak, nem kaptak hónapok óta. 

Így a tisztálkodó szereket nem tudják megvenni. A villanyt nem tudták fizetni, 40 ezer ft elmaradás volt, kikötötték, sajnos az apa szabálytalanul visszakötötte, és megbüntették 300 ezer forintra. A sötétben szinte lehetetlen tisztába tenni, ápolni a kislányt.  A kislány egyetlen öröme a rádió volt, azon hallgatta a zenét. 

Az apa nagyon szereti a kislányt, és tudja ápolni, csak segíteni kellene valakinek hogy az őket illlető ellátásokat megkapják. Az apa nem tudja magára hagyni a kislányt . 

Vittem ki nekik tápszer adományt. 

Nagyon nagyon örültek, a kislány táncolt az ágyban, 

Ott elmondták, hogy sem ápolásit, sem családi pótlékot nem kaptak hónapok óta, azt valószínűleg a gyám kapja....és a kislány intézeti elhelyezésre vár. . A gyámot egyszer látták. Közben láttam egy nem régi zárójelentést, benne van hogy a kislány elhanyagolt küllemű, elgondolkoztam, hogy ha nincs venni szappant? Igaz víz akkor is van. De ilyen körülmények között gondozni, tisztába tenni a kislányt nehéz. 

Otthon volt még az Andrea nevű nagykorú lánya az apának, őt nem vették fel közmunkára, és sajnos prostitúcióból él, hogy keressen valamennyi pénzt a családnak. 

Egy 70 éves nyugdíjas orvos, velem együtt meglátogatta a családot, hívő, és több családot is,a faluban több sérült szondával táplált fekvőbeteg fogyatékos gyermek van, és megnyugtató az embereknek, hogy egy orvos szeretettel meglátogatja őket, és nekem is jobb ha nem egyedül megyek, nagydarab ember, és így sokkal jobb, egyedül nagyon nehéz...A gyerekeknek mindig mesél, és nagyon szeretik. Korboncnok volt, és mindig kérdezik, elhoztad a boncoló késed? 

Ő nagyon meg volt döbbenve...azt mondta, amikor látta ezt a családot:  Ez az apa Kossuth díjat érdemelne,  orvosi csoda hogy ez a kislány életben van, , mert a orvosi papírok szerint azt mondta, régen meg kellett volna halnia,  de a szeretet tartja életben.  

A gyerekek kivételes esetben végzik el csak az általános iskolát. 2,3,4 osztályig jutnak el sokan 16 éves korukig…

Azóta a kislányt Ivettet intézetben helyezték el, az apa nagykorú lánya, Andika, aki prostitúcióból élt, szült egy kislányt, de a kórházban rábeszélték, hogy adja örökbe a gyereket, mondjon le róla, ezzel tesz a legjobbat a gyermekének. 

Egy kisebb filmet forgattam Ivettéknél. Fel is töltöttük a youtubera ... Azért zenéltünk, mert a kislány mindene a zene volt, amit éjjel nappal hallgatott a rádióban, de miután kikapcsolták a villanyt nem tudta hallgatni...

____________________________________________________

 

8_zaro.png

A képek forrása: www.pixabay.com

Kedves kolléga!

Korábban többször próbálkoztam megszólítani a szociális – gyermekvédelmi területen dolgozó kollégákat, hogy írják meg egy napjukat. Annak bármilyen vetületével, bármilyen megközelítésével.

Erről szóló felhívásaim közül a legutóbbit itt olvashatjátok:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/2020/04/15/a_szocialis_szakember_egy_napja_felhivas

Bár volt olyan írás, melynek „látogatottsága, olvasottsága” az index blog címlapra kerülésének köszönhetően 10.000 azaz tízezer fölött járt, kezdeményezésem nem volt sikeres. Nem érkeztek írások. Most, újra próbálkozom, ám más formában.

Van egy sztorid? A munkádról, a szakmádról, sikeredről, kudarcodról, humoros történetről, szomorú történetről, felkavaró történetről, ironikus történetről. Egyszóval bármilyen történetet szívesen teszek közzé. Formai megkötést nem tennék. Sztori, történet, novella, helyzetleírás, bármit elfogadok és veled egyeztetve közzé is teszek itt a blogon. Ha névvel vállalod, kitűnő, ha anonimitást kérsz, természetesen azt is elfogadom.

Cím, ahová írhattok:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

A tárgyban írjátok ezt: Van egy sztorid?

__________________________________________________

Szokásos kérésem a végén:

Ha tudsz, ismersz olyan kezdeményezést, futó programot, projektet, cselekvést, amit szívesen megosztanál, akkor kérlek, oszd meg itt a blogban is. Csupán egy e-mail a lenti címre vagy kommentelj egy adott témához és ott oszd meg. Szimpla leírások nem túl szerencsések! Link, honlap, videó, valamilyen dokumentum fontos volna. Tehát olyan, ami elektronikusan, „látványosan” és vállalhatóan, had ne mondjam hitelesen megosztható.

Minden konstruktív ötletet, javaslatot, segítséget, örömmel fogadok!

E-mail, ahová írhattok, anyagokat küldhettek:

igyislehetlehetigyis@gmail.com

 

Budapest, 2020-09-04

Vajda Zsolt

Szociális munkás

www.co-treme.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/api/trackback/id/tr316187926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Így is lehet, lehet így is!

Jó gyakorlatok terjesztése a szociális - gyermekvédelmi, oktatási, egészségügyi, civil és minden segítő, támogató munkát végző szervezet, szakember részére.

Címkék

10 történet (1) abúzus (1) addiktológia (1) Alacsonyküszöb (1) alapszolgáltatások (1) áldozatvédelem (1) alsófelső (1) Anglia (1) apa (1) armageddon (1) arserotica (1) átmeneti élethelyzet (1) a kérdés (1) bagázs (1) békésiskolák (1) Bence (1) Beton (1) Bioszentandrás (1) blog (1) coaching (2) covid (1) családsegítés (1) csoport (1) csoportmunka (6) csoportmunka az iskolában (1) Dénes (1) digitális oktatás (1) dilemma (1) Diótörés (1) drámapedagógia (1) drog (1) drogrehab (1) e-bug (1) edukációs csoportok (1) Eger (1) egyéni fejlesztés (2) egyszemélyes családsegítő (1) egy év (1) elindult (1) Értékelés (1) érzékenyítés (1) félelem (1) félelmeink (1) Felhívás (2) felzárkóztatás (2) Ferencváros (1) fogyatékkal élők (1) független színház (2) függő (1) gyanú (1) gyerekprogramok (1) gyerevilág (1) gyermekbántalmazás (1) gyermekjólét (1) gyermekotthon (2) gyermekvédelmi szakellátás (4) hajgumi (1) hajléktalaniroda (1) Hajléktalanság (2) higiénia (1) idősek ellátása (1) igazgyöngyalapítvány (1) instant módszertan (3) integráció (5) iskola (3) iskolai munka nyáron (1) iskolai szociális munka (4) iskolaőrség (1) iskolapszichológus (1) Jáccótér (1) Javaslatok (1) karácsony (1) Kezdetek (1) kisközösség (1) konfliktuskezelés (1) Könyvajánló (1) koronavírus (1) köszönet (1) közösség (3) közösségépítés (4) közösségi szociális munka (5) különleges lakásotthon (1) L. Ritoók Nóra (1) lakásotthon (1) lakhatás (1) láncfűrész (1) lifeloinglearning (1) média (1) mediáció (2) médiapedagógia (1) nagykorúság (1) Nevelőotthon (1) normatív krízis (1) nyári programok (1) online tanulás (1) örökbefogadás (1) óvodai munka nyáron (1) pályaelhagyás (1) pályakezdés (3) Pályázat (1) páratlan iroda (1) pedagógia (3) pedofília (1) periféria egyesület (1) prevenció (4) prevenciós csoportok (1) próbaidő (1) Rehabilitáció (1) Rendhagyó pályázat (1) rendszerabúzus (1) romák (1) Sajátos nevelési igény (1) Segítők segítése (1) social worker (1) speciális nevelőotthon (1) szabadidőszervezés (2) szakellátás (3) Szakmaközi együttműködés (2) Szenior (1) SZETA (1) szexuális felvilágosítás (2) szociális csoportmunka (7) szociális esetmunka (1) szociopoly (1) sztori (1) szülői csoport (1) szülői csoportok (1) tanoda (4) tehetség (1) televele (1) tíz történet (1) tomi (1) tréning (3) ügyfélszolgálat (1) újratöltés (1) utógondozás (1) utópia (1) választás (1) vendégposzt (2) Viszlát (1) VONESZO (1) workshop (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása